Szolgáltatók 4 óra helyett 5 másodperc: egy hét, és indul az azonnali fizetés

4 óra helyett 5 másodperc: egy hét, és indul az azonnali fizetés

MTI | 2020.02.25 14:16

4 óra helyett 5 másodperc: egy hét, és indul az azonnali fizetés

Fotó: Pixabay

Az azonnali banki fizetési rendszer március 2-ától üzemel, és a korábbitól eltérően a nap 24 órájában, az év minden napján elérhető lesz.

Hirdetés

Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója háttérbeszélgetésen többek között arról is beszélt, hogy az új rendszerben a tranzakciók átfutási ideje legfeljebb 5 másodpercre csökken a korábbi legfeljebb 4 óráról.

A sikertelen tranzakciókról minden esetben érkezik visszajelzés; a nyugdíjfizetések továbbra is az éjszakai elszámolásban maradnak. A bérfizetések legtöbbje csoportos átutalás, amely továbbra is a napközbeni elszámolásban marad.

Minden egyedi forintátutalás azonnali fizetés lesz, ha forintszámláról indították, 10 millió forint alatti és jellemzően magánszemélyek közötti vagy magánszemélyek és vállalatok közötti pénzforgalom. Szeptembertől lehetséges lesz vállalati kötegelt utalásokat, rendszeres átutalásokat, értéknapos utalásokat is az azonnali fizetési rendszerben kezelni.

A másodlagos azonosítóra vigyázzunk!

Az azonnali fizetés további jellemzője, hogy lehetséges úgynevezett másodlagos azonosítók használata, például telefonszám, e-mail cím vagy adószám is. Ezt az ügyfél a számlavezető bankjánál tudja regisztrálni. Fontos változás még, hogy bankszámlaszám mellett átutalást lehet teljesíteni mobilszámra, e-mailre, vagy adószámra is.

Az azonnali fizetés globális trend, sok fejlett országban már bevezették vagy elindult a fejlesztése, jelenleg csak az élen járó országokban, Egyesült Királyság, Svédország, vagy Dánia lépte át az aránya a 25-30 százalékot. Magyarországon ez az arány 50 százalék lesz a rendszer indulásakor.

Elmondta: a pénzforgalmi verseny erősödni fog, mert a bankok mellett egyéb pénzforgalmi szolgáltatók jelennek meg a rendszer bevezetésével.

Kitért arra, hogy az új rendszer rendkívül komplex fejlesztést igényelt sok szereplővel. Ez 35 rendszertag számára közel 4 éves projektet jelentett, több mint egyéves tesztelési időszakkal. Bankonként akár tucatnyi érintett belső rendszert kellett átalakítani, fejleszteni. De a gazdaság minden szintjén előnyöket hordoz bevezetése : támogatja a versenyképességet, gyors és bármilyen helyzetben használható fizetési megoldást jelent.

Kiemelt Partnereink