Szolgáltatók 3D fémnyomtatás? Mi ez, ha nem negyedik ipari forradalom?

3D fémnyomtatás? Mi ez, ha nem negyedik ipari forradalom?

Pardavi Mariann | 2016.06.02 12:18

3D fémnyomtatás? Mi ez, ha nem negyedik ipari forradalom?

Horváth Tamással, az IC Hungary Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk a technika adta jelenlegi lehetőségekről.

Hirdetés

Az IC Hungary standján a kiállított gépek között találtunk egy OR-Laser Lasercabet, egy poradagolós lézerhegesztőt, amellyel 3D formák építése is lehetséges. Működés közben mutatta meg a cég a Sodick prémium kategóriás lineármotoros huzalos szikraforgácsoló gépét, az SLC400G-t. Az érdeklődők láthattak egy nagyméretű portálos lézergravírozót is.

– A fémporból történő 3D nyomtatással olyan alkatrészek is elkészíthetőek, amelyek hagyományos anyagleválasztással nem, ugyanis ezek a gépek bonyolult formák megvalósítására is alkalmasak – mondta el Horváth Tamás ügyvezető.

Mint mondta, egyre precízebb a technológia, olyannyira, hogy az utólagos megmunkálás is feleslegessé válhat.

– A 3D nyomtatásnak két lehetséges módját ismerjük: az egyik a layer by layer technika, amely esetén rétegenként alakul ki a végső a forma, míg a másik fémpor adagolóval rakja fel a kívánt helyre az anyagot – fogalmazott Horváth Tamás, hozzátéve azt is, hogy cégük nem kizárólag forgalmazással foglalkozik, hanem a berendezések használatához is segítséget nyújt.

A négynapos Ipar Napjai kiállítás a negyedik ipari forradalom köré épül, így adódik a kérdés, hogyan tudnak az IC által forgalmazott gépek bekapcsolódni ebbe.

– A Sodick a gépének a one process machine nevet adta: 3D nyomtatás és nagy sebességű precíziós gyorsmarógép egyben. Az alkatrész modelljének betöltése után ellenőrizzük a megfelelő fémporalapanyag mennyiségét, és ennyi a dolgunk összesen. Nem szükséges a gép mellett állni, a kész alkatrész, vagy szerszám néhány órán belül rendelkezésre áll – fogalmazott Horváth Tamás, utalva arra, hogy a 3D nyomtatás technikája már maga az ipari forradalom.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink