Szolgáltatók 3,4 milliárdos üzletet, 108 új trolit bukhat a BKK

3,4 milliárdos üzletet, 108 új trolit bukhat a BKK

autopro.hu | 2014.08.13 09:12

3,4 milliárdos üzletet, 108 új trolit bukhat a BKK

Augusztus 11-én felbontották a fővárosi trolibusz tender ajánlatait. Ez a pályázat kiíróinak harmadik nekifutása, s úgy tűnik, elúszhat a teljes beszerzés.

Hirdetés

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) információi szerint két ajánlat érkezett a Budapesti Közlekedési Központ pályázatára, amelynek célja 24 + 84 opciós trolibusz beszerzése. A rendelkezésre álló keret 10,9 millió euró, amelynél kedvezőbb árat ajánlott a VEKE szerint a Trolza-Ikarus konzorcium (9,85 millió euró), ám őket várhatóan ki fogják zárni, formai hibák miatt. A Solaris-Skoda konzorcium ajánlata ugyanakkor túllépi a keretet, nem is kis mértékben (12,85 millió euró).

Amennyiben helyes az értesülés, előfordulhat, hogy érvénytelen lesz ez a forduló is, viszont sürget a 2015 év végi határidő - ezt követően lemondhat a BKK az uniós támogatásról. A másik lehetőség, hogy egy előnytelen konstrukciót kénytelen választani a közlekedési központ.

Szeged Ikarus-Skoda trolikat kapott - a budapesti tenderen nem ezzel a típussal indultak az ajánlattevők

Az ügynek több előzménye is van. Egyrészt épp a most előnyös helyzetben lévő Skoda nyújtott be kifogást a legutóbbi kiírás során a járművek segédhajtását illetően. Az eset részleteiről és a BKK vezérigazgatójának reakciójáról ebben a cikkünkben számoltunk be. Ráadásul az új budapesti villamosok beszerzési pályázatáról kizárták a Skodát, a tulajdonosi háttér tisztázatlansága, vagyis offshore-gyanú miatt.

Olyan forgatókönyv is elképzelhető, hogy a közbeszerzési döntőbizottsági visszavonja a második trolibusz tendert érvénytelenítő határozatát - augusztus 27-ig hozzák meg erre vonatkozó döntésüket -, s akkor a Solaris-Metcom lehet a befutó, 10,9 millió eurós, tehát a keretet pontosan lefedő ajánlattal.

Megkerestük a BKK sajtókommunikációs irodáját, ahol megerősítették az ajánlatbontás tényét, azonban hozzátették: "a folyamatban lévő eljárásról jelenleg semmilyen más információt nem adhatunk".

Hirdetés

Kiemelt Partnereink