Szolgáltatók 1400 autó veszhet a tengerbe

1400 autó veszhet a tengerbe

autopro.hu | 2015.01.05 12:23

1400 autó veszhet a tengerbe

Nagy-Britanniából indult Németországba egy szingapúri teherhajó, ám vészesen megdőlt, ezért a kapitány szándékosan zátonyra futtatta. 1200 Land Rover és 65 Mini mellett munkagépek sérülhettek.

Hirdetés

Jelenleg 52 fokos dőlésszögben várja sorsát a 180 méter hosszú Hoegh Osaka - egy 51 ezer tonnás, járművek szállítására kialakított hajó - Southhampton közelében. A BBC beszámolója szerint nem sokkal a kikötőből való távozás után, eddig ismeretlen okból erőteljesen dőlni kezdett a vízi monstrum, ezért a legénység - jobb megoldást nem találván - a zátonyra futtatást választotta.

Vajon lehet-e úgy rögzíteni autórakományt, hogy ilyen borulás ne okozzon kárt? Aligha.

A híradások alapján nem történt környezeti katasztrófa, tehát nem jutott a vízbe olaj vagy egyéb szennyező anyag, s a hajón tartózkodó 25 személy közül is csak hárman sérültek meg könnyebben.

A BBC drónfelvétele a helyszínről

A raktárben 1400 jármű található, ami önmagában nem indokolja a borulást, ugyanis csak harmadáig volt megrakva a szállítóhajó. 5400 jármű lenne a Hoegh Osaka teljes kapacitása, ezúttal viszont az autók mellett "más felszereléseket" is tartalmazott a rakomány.

Így fest "döntetlenül" a Hoegh Osaka (korábbi nevén Maersk Wind)

A Jaguar Land Rover szóvivője szerint 1200 autójuk van a hajón, amely 65 Mini modellt is szállít, utóbbiak egyenkénti átalgos értéke 20 ezer angol font. 500 tonna üzemanyag is van a pórul járt hajón. Egy dokkmunkás szerint 4 ezer 600 tonna rakományt vitt a szállítójármű, a felsorolt személyautók mellett megannyi munkagépet is berakodtak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink