135 milliárd forinttal többet exportáltak a kisvállalkozások

Szerző: MTI | 2016.12.09. 08:54

Az ország export teljesítményének értékelésekor gyakran elhangzik kritikaként, hogy a külkereskedelmi többlet kizárólag a multinacionális cégeknek köszönhető, azonban fontos megjegyezni, hogy ezek a társaságok magyar munkavállalókkal és jelentős részben magyar beszállítókkal dolgoznak, ezért a multinacionális vállalatok exportját értékelni kell - közölte Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH legfrissebb közlése szerint az év első tíz hónapjában az export 2,4, az import 0,7 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét, a kereskedelmi többlet 8,533 milliárd euróra nőtt.

A KKM sajtófőnöke hozzátette: ez az összeg magyar vagy Magyarországon tevékenykedő cégekhez került.

Kiemelte: a KKM befektetési ügynöksége folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több külföldi beruházást hozzon Magyarországra, hogy ezek a cégek az országban termeljenek és az egyes vállalatok export sikereiknek köszönhetően a magyar nemzetgazdaság erősödjön.

Hangsúlyozta azt is, hogy a multinacionális vállalatok mellett a magyar kis- és közepes vállalkozásokra (kkv) is nagy figyelmet fordítanak. A kkv-k külpiaci terjeszkedését a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) segíti. A kereskedőház munkájára szükség van, mert a magyar kkv-knál négy cég közül mindössze egynél van olyan szakember, aki ért az exporthoz - jegyezte meg. A kereskedőház például szakmai fórumokra, kiállításokra segít eljutni a kisvállalkozásoknak.
Az MNKH eredményes munkáját támasztja alá, hogy 2015-ben a kereskedőházzal együtt dolgozó kkv-k 135 milliárd forinttal többet exportáltak, mint egy évvel korábban.

A sajtófőnök elmondta: amikor Szijjártó Péter átvette a minisztérium irányítását, azt a feladatot tűzte ki a tárca és a háttérintézmények elé, hogy a magyar nemzetgazdaság eredményességéből a külgazdaságnak is ki kell vennie a részét. Az adatot pedig azt mutatják: abban, hogy Magyarország erősödik, a külgazdasági eredményeknek is komoly szerepük van.