Szolgáltatók 1,25 milliárdból ezer elektromos töltőpont épülhet országszerte

1,25 milliárdból ezer elektromos töltőpont épülhet országszerte

autopro.hu/G.I. | 2016.08.15 14:16

1,25 milliárdból ezer elektromos töltőpont épülhet országszerte

Magasabb sebességfokozatba kapcsolt a kormány az elektromobilitás fejlesztése terén is – fogalmazott Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztérium e-töltőállomások létesítésére kiírt pályázatának bejelentésekor.

Hirdetés

A tender a Jedlik Ányos Terv része. A szakminiszter leszögezte, fejlesztések támogatásával kívánják elérni, hogy Magyarország nagyobb településein mindenki számára elérhetővé váljon a töltési lehetőség és ezzel együtt az elektromos járművek használata.

A környezetkímélő jármű fogalmának bevezetésével, a zöld rendszám meghonosításával, a töltőberendezések létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó jogszabályok egyszerűsítésével, illetve számos adókedvezménnyel teremtettek kedvező feltételeket az elektromos autók használatához, emlékeztetett Varga Mihály, aki a cselekvési program fontos részének nevezte, hogy a kormány a közösségi közlekedésben is szorgalmazza az elektromos járművek bevezetését. Példaként említette, hogy – a kabinet 3,9 milliárd forintos támogatásával -- Budapesten 3 hónapja 20 magyar fejlesztésű és gyártású busz közlekedik menetrendszerűen, amely Európa legnagyobb tisztán elektromos üzemű flottája.

A meghirdetett pályázat igénybevételére a 15 ezer feletti lélekszámú települések önkormányzatai jogosultak, beleértve a megyei jogú városokat, a budapesti kerületeket és a főváros önkormányzatot is. Az újonnan létesített töltőállomásoknak bárki által és bármikor hozzáférhetőnek kell lenniük, és az önkormányzatoknak vállalniuk kell, hogy minimum öt éven át üzemben tartják őket.

A támogatás vissza nem térítendő, intenzitása pedig 100 százalékos is lehet. A pályázatokat 2016. szeptember 15-től lehet benyújtani a támogatási keret kimerüléséig, de legfeljebb 2016. december 31-ig.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink