Egyetemi drive & control a Pneumobil versenyen

Tizenkét hazai és három külföldi felsőoktatási intézmény jelentkezett az idén már harmadik alkalommal, május 7-8-án Egerben megrendezésre kerülő Nemzetközi Rexroth Pneumobil Versenyre.

A nagy izgalommal várt és a közelmúltban lezajlott második körű zsűrizés alapján 34 csapat már fellélegezhet, hiszen a továbbjutás joga mellett megkapta a járgányok megépítéséhez szükséges pneumatikus elemeket is. Újabb nagy levegővétellel a versenyt megelőző döntő időszak veszi kezdetét, hiszen akár a győzelem is múlhat a hengerek beépítésén, a hajtásláncok összeállításán. Hamarosan kiderül, hogyan állja meg a helyét az elmélet a gyakorlatban.


A Pneumobil verseny feladata olyan sűrített levegővel hajtott járművek tervezése és építése, amelyek a megadott műszaki feltételek mellett a legnagyobb teljesítményre képesek. A nevezőknek a Rexroth bocsátja rendelkezésre a meghajtáshoz szükséges pneumatikus vezérlő és végrehajtó elemeket. Egy katalógusból - bizonyos megkötések alapján - a diákok maguk válogathatják össze, milyen alkatrészekre van szükségük. Mint megtudtuk, a tervezések többsége nagyon tudatosan történik, vannak, akik inkább a gyorsaságra, s vannak, akik a leghosszabb táv elérésére törekednek.

„Az idei verseny technikai újdonsága, hogy a Rexroth vállalatok a pneumatikus elemeken túl, a vezérléshez szükséges PLC-ket is biztosítják a versenyzők számára.” – mondta el Tamás Endre, a Pneumobil verseny főszervezője, az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. műszaki tanácsadója.

 

„A verseny sikere és pozitív visszhangja közös érdekünk. Az egyetemek, főiskolák komoly programot kapnak tőlünk, a fiatal mérnökhallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy elméleti tudásukat a gyakorlatban is próbára tegyék, melynek keretében megismerkedhetnek a vállalat legmodernebb pneumatikus termékeivel. Saját nem titkolt célunk, hogy újszerű, kreatív és a fiatal mérnökgenerációt motiváló programjaink alkalmával személyesen is találkozzunk a legtehetségesebbekkel.” – nyilatkozta Gödri István, az egri Bosch Rexroth Pneumatika Kft. ügyvezető igazgatója.