Techtogether Lamborghinihez is készül alkatrész a tatabányai lézerlaborban

Lamborghinihez is készül alkatrész a tatabányai lézerlaborban

Gulyás Géza | 2016.02.02 12:45

Lamborghinihez is készül alkatrész a tatabányai lézerlaborban

Oktatásra, kutatásra és vállalati igények teljesítésére egyaránt használják az Edutus Főiskola csúcstechnológiás eszközparkját. A helyszínen tekintettük meg a különleges berendezéseket.

Hirdetés

A főiskola lézerlaboratóriumának vezetője, Vavra Gábor mutatta be szakportálunknak az oktatási környezetben Magyarországon és Közép-Kelet-Európában is egyedülálló készüléket. – Rendkívül fontos a gyakorlati tapasztalatok megszerzéséhez a 4000 watt teljesítményű Trumpf Trulaser Cell 7020 berendezés, amely két éve került Tatabányára. Mintegy 400 millió forint az értéke – mondja a lézerfizikus. Elmondta: a nappali tagozatos és levelezős tanulók száma ötven, hetente átlagosan két nap a főiskolai oktatásra szánt idő.

A labor életében fontos szerep jut emellett a kutatásnak, hiszen olyan csúcstechnológiáról van szó, amelynek a tudományt is szolgálnia kell. Ennek érdekében együttműködik, közösen pályázik a főiskola Műszaki Intézete – hozzájuk tartozik a lézerlabor – a szegedi, a győri és az óbudai egyetemmel, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-vel, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. Legutóbb az Edutuson például az autóiparban egyre inkább elterjedő speciális, úgynevezett kompozit anyagok lézeres megmunkálását kutatták.

Az alkalmazott tudományok nem kevésbé fontosak, vagyis a kutatás-fejlesztési tevékenység Komárom-Esztergom megye székhelyén és a régióban termelő vállalatok részére. Kölcsönös előnyök alapján hónapról hónapra formálódnak, bővülnek a kapcsolatok. A kutatók remélik, hogy partnereik a gyártó cégek közül nem csak szponzorálják a hallgatókat különböző ösztöndíjakkal, hanem saját technológiai fejlesztéseikbe is bevonják a főiskolát. Jelenleg a többi között a Siemens, a Denzo, a BorgWarner magyarországi leányvállalatainak felkéréseit teljesítik Tatabányán.

– Épp a győri Audi kérésére készítjük a Lamborghini új modelljének egyik karosszériaelemét, a jobb első sárhányót – mutatja a lézert működés közben Vavra Gábor. – A folyamat első lépcsőfokaként egy CAD programban elkészítik a tervezők a gyártandó alkatrész virtuális rajzát, utána szakemberünk a CAM programban ráteszi a megmunkálási pontokat, vonalakat. A CAM programmal egy NC kódot definiálunk, amit a gép fogad, majd kezdődhet a gyártás, tizedmilliméteres pontossággal, bármilyen gyakorisággal ugyanúgy ismételhetően. A vágófej 50 mikron pontossággal dolgozik, X, Y és Z irányban, azaz 3 dimenziósan. Gyorsan terjed ennek a még ritka technológiának a felhasználása Magyarországon – magyarázza Vavra Gábor.

Valóban egyre több felkérést kapnak autóipari beszállítóktól. A megrendelések teljesítése során a gyakorlati alkalmazásból a diákok is sokat tanulhatnak, akik szakosodhatnak: világszerte rohamosan terjed a lézeres vágás, hegesztés és felületmódosítás. Az oktatók megpróbálnak kedvet csinálni már a potenciális hallgató jelöltek számára is a tanulmányokhoz: minden évben programokat szerveznak a Kutatók Éjszakáján, így népszerűsítve a mérnöki, illetve a természettudományos ismereteket a közép- és általános iskolákban.

Megtudjuk, hogy az említett 4000 watt fényteljesítményt a berendezés tizedmilliméter átmérőjű foltba képes belefókuszálni, ez teszi lehetővé, hogy akár 20-30 mm vastag acéllemezeket is jó minőségben el tudnak vele vágni. A berendezés üzemeltetése nem olcsó: a működtetés önköltség legalább 40 ezer forint óránként, a karbantartási költség meghaladja az évi 3 millió forintot. Ezért is fontos, hogy sokoldalú legyen a lézer kihasználása: ipari megrendelések teljesítése is szükséges ahhoz, hogy fenntratható legyen az oktatási tevékenység, aminek során a mérnökjelöltek megtanulják leendő munkájuk alapjait. A főiskolának van egy Kawasaki típusú 400 watt teljesítményű lézeres robotcellája is, a szintén 3D-s eszköz ugyancsak kiválóan alkalmazható az oktatásban.

– Tatabánya város önkormányzata és a többi között az AGC Glass Hungary Kft. jóvoltából is tanulnak ösztöndíjasok, mechatronikai mérnöknek készülők az Edutuson - mondja a szakember.

Ottjártunkkor Radvánszki Gergő másodéves hallgató segített Fazekas Péter laborvezető-helyettesnek és Vavra Gábornak a munkálatokban. A fiatalember mechatronikai mérnök szakos, nagyon érdekli a lézertechnológia. Jó esélye van, hogy a megszerzett speciális tudásnak köszönhetően valamelyik világszerte ismert cégnél helyezkedjen majd el, esetleg a hazai autógyárak egyikének munkatársa legyen.

Kiemelt Partnereink