Techtogether Jövőre teljesen új járművel áll rajthoz az OECO a Shell Eco-marathonon

Jövőre teljesen új járművel áll rajthoz az OECO a Shell Eco-marathonon

autopro.hu/P.M. | 2017.06.12 12:20

Jövőre teljesen új járművel áll rajthoz az OECO a Shell Eco-marathonon

Sűrű volt az előző hónap az Óbudai Egyetemen, Kerekes Attila, a járműépítő hallgatók csapatmenedzsere pozitív eseményekről számolhatott be: Techtogether-győzelemről, műanyagipari szakmai napról, és arról, jövőre új környezetkímélő autót építenek.

Hirdetés

Az Ipar napjai és Mach-Tech kiállítás utolsó napján, azaz május 12-én, immár harmadik alkalommal rendezte meg az Autopro szakportál a Techtogether-GTE-MachTech mérnökversenyt. Nyolc egyetemről érkeztek a háromfős csapatok. Összesen 18 egyetemi csapat mérte össze tudását a gyártástechnológia és Ipar 4.0, valamint a digitalizáció kérdéseiben.

– Műszaki kvízfeladatokat oldottunk meg, prezentációk keretében bemutattuk a járműépítéseink során felhasznált Ipar 4.0 ismereteiket, és a kiállításhoz kötődve expo-caching kérdésekre kerestünk válaszokat – számolt be Kerekes Attila csapatmenedzser. – Továbbá előzetesen kiadott feladatok megoldásait is prezentálniuk kellett a szakmai zsűri előtt. Ezeket a Hepenix Kft. és a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft., valamint a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szolgáltatta. A feladatok változatosak és egyben kihívásokat is tartalmaztak a csapatok számára. A megoldandó feladatok között volt OTED (One-Touch Exchange of Die) ülék koncepcióterv-készítés, Lego robotprogramozás és egy öntött alumínium termék egyszerűsített értékteremtő folyamatának lean-elv alapján történő értelmezése, egyben fejlesztése.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész karjáról a FlexAir pneumobil és az OECO Shell Eco-Marathon csapatai indultak. A csapatok már az előre kiadott feladatok megoldásához is összeültek és tudásukat egyesítve dolgoztak. Szép eredménnyel sikerült zárni a versenyt. A FlexAir csapat elhozta a Mobilis-különdíjának harmadik helyezését, az OECO csapat pedig a Nemak Győr Alumíniumöntöde Nemak-díját vehette át. A verseny összesített eredménye alapján az OECO csapata hozta el az első helyezést.

Kerekes Attila beszámolt arról is, hogy május 29-én részt vettek az Erősített Műanyaggyártók Szövetsége által szervezett szakmai napon, melynek a Novia Kft. halászteleki telephelye adott otthont.

– Rövid prezentáció során bemutattuk, hogy csapatunk milyen műanyagokkal, kompozitokkal dolgozik, illetve meghallgathattuk, milyen technológiákat alkalmaznak például a Solar Challange vagy a Formula Student versenyein induló magyar csapatok. Az előadások után az érdeklődőknek bemutattuk járműveinket, cserébe értékes szakmai tanácsokat kaptunk.

A május hónap az egyetemisták életében a félév lezárásáról, a tárgyak sikeres teljesítéséről szól, nincs ez másképp az Óbudai Egyetemen sem. A félév utolsó csapatgyűlésén a csapattagoknak prezentálniuk, illetve értékelni kellett a féléves munkájukat, ezután pedig személyes beszélgetés során adott a csapat vezetősége visszajelzést részükre.

– Kiértékeltük a félév munkáját, kijelöltük az irányt az elkövetkező időszakra, és kitűztük a célokat, amit következő félév kezdetéig el szeretnénk érni. A nyár során sem pihenünk, igyekszünk teljesíteni a ránk váró feladatokat, hogy a következő félévünk a járművünk megépítéséről szólhasson.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink