Techtogether J3K, avagy a jövő autója Győrben épül

J3K, avagy a jövő autója Győrben épül

autopro.hu | 2015.06.26 07:53

J3K, avagy a jövő autója Győrben épül

A Magyar Tudományos Akadémia és az Audi Hungaria olyan megállapodást kötött, amelynek mentén a tudomány fellegvára és az autógyár az alapkutatástól az innovációig együttműködik az új járműtechnológiák fejlesztésében.

Hirdetés

A június 25-én Budapesten szignált dokumentum alapján az MTA a felfedező kutatások eredményeivel járul hozzá a Győrben folyó, kiemelkedő színvonalú járműipari kutatásokhoz, jelenlétével egyidejűleg kiemelve a nyugat-magyarországi régió műszaki és természettudományos kutatásainak támogatását.

Az együttműködés bázisaként az MTA új kutatóközpontot alapít Győrben. A Járműtechnológiai Kutatások Kiválósági Központja (J3K) a győri Széchenyi István Egyetemen jön létre, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (MTA SZTAKI) és a győri egyetem közreműködésével. Az új kutatóközpont működését az MTA, az Audi Hungaria, az egyetem és Győr városa együtt biztosítja, erről külön megállapodást írtak alá.

Thomas Faustmann és Lovász László, ipar és tudomány kézfogása (MTA/Szigeti Tamás)

A J3K a hazai járműipar fejlődése és fejlesztése szempontjából fontos felfedező és kísérleti kutatásokkal foglalkozik. Az új központ a legújabb irányítási és infokommunikációs technológiák, illetve a kapcsolódó matematikai módszerek kifejlesztését, az anyagtudomány jármű-technológiában megjelenő problémáinak megoldását és alkalmazását, valamint az Ipar 4.0 irányultságú termelésinformatikai alap- és alkalmazott kutatásokat kívánja fő céljai közé helyezni.

Az együttműködő felek olyan új kutatási innovációs centrum létrehozására törekednek, amely a dinamikusan fejlődő hazai járműiparral együttműködni képes, nemzetközileg elismert kutatóhellyé növekedhet az elkövetkező években.

Az együttműködési megállapodás aláírói:
Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója
Knáb Erzsébet, az Audi Hungaria Motor Kft. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója
Monostori László, az MTA SZTAKI igazgatója
Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora
Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere

– Az MTA főként alapkutatással foglalkozik, és szeretnénk, hogy ennek eredményei minél jobban érvényesüljenek a magyar gazdaságban. Szeretnénk erősíteni az egyetemekkel és az innovációs folyamatok egészével meglévő kapcsolatunkat. Az új kiválósági központ létrehozása mindkettőre jó példa. Ideális, ha a fiatalok az oktatás és az alapkutatás során megismerkednek a legmodernebb műszerekkel, módszerekkel, és ezt a tudást az iparban tudják kamatoztatni – mondta Lovász László, az MTA elnöke.

– Üdvözöljük a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezését, a kiválósági program elindítását. Külön öröm számunkra, hogy az első kiválósági kutatóközpont Győrben alakul meg. Az Audi Hungaria hosszú évek óta elkötelezett támogatója a kutatásnak és a képzésnek, melyek meghatározó tényezői a hosszú távú sikernek, és egyidejűleg hozzájárulnak Magyarország mint ipari bázis további fejlődéséhez – tette hozzá Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója.

– Egyetemünk stratégiai célja, hogy a hozzá kapcsolódó gazdasági térség fejlődésének szellemi központja is legyen. Az MTA győri Járműtechnológiai Kutatások Kiválósági Központja (J3K) a felsőoktatás és a gazdaság nemzetközi kapcsolatainak, jövőképének meghatározó motorja. A Széchenyi István Egyetem tevékenysége során folyamatosan együttműködik Győrrel és az Audi Hungaria-val, a térségi munkaerőpiacot alakító cégekkel és intézményekkel – fogalmazott a helyszínen Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora.

(MTA/Szigeti Tamás)

– Nagy öröm számomra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia is felfigyelt arra a harmóniára és közös jövőépítésre, amit Győr képvisel, büszke vagyok rá, hogy az együttműködésünk még szorosabb lesz a jövőben. A győri életpályamodell minden korosztály számára perspektívát jelent térségünkben. Amíg a Széchenyi István Egyetem hazánk egyik legjobb felsőoktatási intézményeként a kiművelt és gyakorlatorientált tudással rendelkező fiatalok képzéséről gondoskodik, addig Győr az Audi Hungaria és a helyi vállalkozások révén képes munkahelyeket kínálni. Gyönyörű városunkban vonzó befektetői környezetet, valamint élhető és szerethető közeget teremtettünk annak érdekében, hogy a fiatalok ne vágyjanak el máshova, és megtalálják nálunk a számításaikat. Úgy érzem, minden területen jó úton járunk, köszönet azoknak, akik mindezeknek részesei – zárta a megszólalók sorát Borkai Zsolt, Győr polgármestere.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink