Techtogether Hétfőn mutatják be az új motort Győrben

Hétfőn mutatják be az új motort Győrben

Pardavi Mariann | 2017.07.01 06:30

Hétfőn mutatják be az új motort Győrben

A Széchenyi István Egyetemen tevékenykedő SZEngine csapat július 3-án rántja le a leplet legújabb erőforrásáról.

Hirdetés

A csapat 2008-ban jött létre az Audi Hungaria Belső Égésű Motorok tanszék és az Audi Hungaria motorfejlesztési részleg segítségével. A hallgatók célja olyan versenymotor kifejlesztése, legyártása és folyamatos továbbfejlesztése, mely a Formula Student versenysorozat számára alkalmas. Az FS csapatok ugyanis kereskedelmi forgalomból szerzik be motorjaikat, de azok a szabályok korlátozásai miatt csak komolyabb átalakítások után válnak számukra igazán használhatóvá.

A Formula Student versenysorozaton beszállítóként vesznek részt 2016 óta, motorjukat a szintén a győri egyetemen tevékenykedő Arrabona Racing Team csapat használja.

– Az ötödik generációs motor tervezése előtt az a döntés született, hogy a csapat a negyedik generációs erőforrást dolgozza át. A célnak megfelelő, forgalomban kapható generátor kiválasztásában ezen elhatározás döntő szerepet játszott, mivel így jelentősen csökkent a motorban elhelyezhető áramfejlesztő egységek száma. Különböző generátorokkal különböző elképzelések születtek, melyből a leginkább kézenfekvőnek a 2004-2005-ben gyártott Kawasaki ZX10R motorkerékpár háromfázisú állandó mágnesű generátorának főtengelyen való elhelyezése bizonyult. Az alapkoncepció szerint a főtengelyen egy lendítőkereket kellett elhelyezni, melynek belső felületén mágnesek voltak, a tekercselést pedig a vezérlés oldali dekniben csavarkötéssel rögzítették. Ezen elvárások jelentősen befolyásolták az ötödik generációs főtengely tervezését. Az EVO4-es főtengelyhez viszonyítva aprónak tűnő, de a motor működöséhez elengedhetetlen jeladó profil elhelyezésén változtatni kellett. Idén a korábbiakhoz viszonyítva szélesebb jeladó Bosch márkájú profil használata volt a cél, így csak az egyik oldali főtengely fél palástfelületén vált szükségessé az elhelyezés – nyilatkozta korábban szakportálunknak Légrádi Gergely konstrukciós vezető.

A legújabb, EVO5 névre keresztelt erőforrást július 3-án mutatják be támogatóik, oktatóik és a sajtó előtt. Az eseményről szakportálunk is beszámol.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink