Elektromos repülőgépek hajtásrendszereinek fejlesztésében is közösen dolgozik majd a Műegyetem és a Siemens

Szerző: autopro.hu/Sz.K. | 2017.04.07. 11:06

A Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem megerősítette csaknem 20 éve fennálló együttműködését. A vállalat idén 8 millió forint összegű támogatást nyújt az egyetemnek. Ezen túlmenően az együttműködés még szorosabbá válik a nemrégiben megalakult Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) révén, amelynek tagja a BME és a Siemens mellett három további nagyvállalat is.

A Siemens és a BME négy évig tartó, a FIEK keretében végzendő közös kutatásának középpontjában az elektromos repülőgépekhez fejlesztendő hajtásrendszerek állnak.

A Siemens többek között a szakmai gyakorlatok szervezését és lebonyolítását segíti, továbbá anyagi támogatást nyújt a hallgatóknak a tudományos diákköri munkájához, és pályázatot hirdet diplomatervek számára. A vállalat jelentős forrást biztosít egy a középiskolásokat a mérnöki hivatásról tájékoztató kiadvány megjelenéséhez is.

Az együttműködés közel húsz éves. A vállalat büszke az ez idő alatt közösen elért eredményekre. Érdekében áll, hogy minél több, jól képzett mérnök legyen Magyarországon, ezért támogatják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet,  mondta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Szorosabb az együttműködés a két fél között a kutatás-fejlesztés területén is. Három másik vállalattal együtt a Siemens és a BME létrehozták a FIEK-et, ahol a kutatók és a cégek szakemberei közösen dolgozhatnak a kutatás-fejlesztés területén.

Ez jelentős mérföldkő az egyetem számára és a hazai kutatás-fejlesztés területén is. Az ilyen együttműködések az ország versenyképességére is pozitív hatással vannak.

A Siemens hazai kutatócsapata az eFusion repülőgépbe fejlesztett elektromos hajtásrendszerével bizonyította, hogy jelentős áttörést képes elérni. Dr. Józsa János, a BME rektora szerint külön öröm, hogy a BME csapata, kutatói és tanulói együtt dolgozhatnak a jövő elektromos repülőgépeinek hajtásrendszerének kifejlesztésén.