Techtogether Dunántúlra hullott a szakképzési díjeső

Dunántúlra hullott a szakképzési díjeső

autopro.hu | 2016.03.09 12:21

Dunántúlra hullott a szakképzési díjeső

A tavasz kezdetén négy elismerést osztott ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK). Három kategóriában győri szervezet kapott kitüntetést, a Kisalföld mellett Baranya megyeszékhelyének is jutott egy díj.

Hirdetés

A Díjátadón Dale A. Martin, a DUIHK elnöke kiemelte, hogy Magyarországon Németországhoz hasonlóan a magas színvonalú szakképzési rendszer a gazdasági versenyképesség egyik elemi feltétele. Rámutatott, hogy a kamara legfrissebb felmérése szerint is szakemberhiánnyal szembesül egyre több magyarországi vállalat. - Ez hosszabb távon a gazdasági növekedést fékezheti, ezért a Kamara a jövőben is aktívan részt vesz a hazai szakképzési rendszer továbbfejlesztésében - fogalmazott az elnök.

(Fotó: DUIHK)

Az alábbi vállalatok és szervezetek vehették át a kitüntetést:
INNOVÁCIÓ kategóriában: MOBILIS Közhasznú Nonprofit Kft. (Győr)
MOTIVÁCIÓ kategóriában: Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. (Pécs)
KOOPERÁCIÓ kategóriában: Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter (Győr)
Különdíjban részesült a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Győr)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarországnak az az érdeke, hogy olyan szakképzési rendszert építsen ki, amely erős hátországot jelent a gazdaság számára. - 2015 a szakképzés éve volt Magyarországon, a szakképző intézmények tárca általi átvétele mérföldkőnek számított a rendszer átalakításában. Külön nagyra értékelem azt a kiemelkedő támogatást, amelyet a DUIHK-tól és tagvállalataitól kapunk - az életre hívott Szakképzési Díj révén is - képzési rendszerünk fejlesztéséhez - hangsúlyozta a politikus.

Heinz-Peter Behr, Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövete beszédében emlékeztetett, hogy a duális jellegű szakképzés ma kulcsfontosságú tényező a gazdasági versenyképesség, a társadalmi kiegyensúlyozottság és a magas foglalkoztatottság biztosításában. - Ezért folyamatosan nő az érdeklődés a duális képzés német modellje iránt Szlovéniában és Szlovákiában is - állapította meg a nagykövet. Szerinte a német modell fontos jellemzője és sikerének egyik alapja, hogy a versenyszféra, a kereskedelmi és iparkamarák valamint az állam szoros együttműködésén alapul, mutatott rá Behr. - A közös cselekvés gondolata egyre jobban érvényesül Magyarországon is, amit az idei Szakképzési Díjra pályázó szervezetek összetétele is bizonyítja - mondta a nagykövet.

(Fotó: DUIHK)

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a rendezvényen azt emelte ki, hogy magyar szakképzési rendszer korszerűsítése során jelentős mértékben támaszkodtak a németországi tapasztalatokra, és folyamatos az együttműködés a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával. Parragh rámutatott, hogy a gazdaságban egyre gyorsuló ütemben elmosódnak a határok a szakképzést és a felsőfokú végzettséget igénylő munkakörök között. - Ezért a jövőben növekvő hangsúlyt kell fektetni a duális jellegű felsőoktatásra is - erősítette meg a kamarai elnök.

Kiemelt Partnereink