Techtogether Duális képzés: már az oktatók bérét is elszámolhatják a cégek

Duális képzés: már az oktatók bérét is elszámolhatják a cégek

MTI | 2016.04.06 09:34

Duális képzés: már az oktatók bérét is elszámolhatják a cégek

A résztvevő vállalatok a költségeket egyszerűen levonhatják a szakképzési hozzájárulásukból.

Hirdetés

- A nemzetgazdasági tárca eddig is együttműködött a külföldi kamarákkal a duális képzésben, a jövőben ezen a téren még inkább szeretné erősíteni az együttműködést - mondta Odrobina László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a Swisscham Hungary Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara és együttműködő partnerei, egyebek között a Joint Venture Szövetség, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által rendezett konferencián.

A helyettes államtitkár elmondta: az év elejétől a duális képzésben számos egyszerűsítést vezettek be. Ezek egy része azt teszi lehetővé, hogy a cégek, amelyek eddig pályázat útján jutottak hozzá a duális képzésben szerezhető állami támogatáshoz, most a költségeket egyszerűen levonhatják a szakképzési hozzájárulásukból . Ha a költségek a fizetendő szakképzési hozzájárulást meghaladják, akkor még forrást is igényelhetnek a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól - mutatott rá az NGM helyettes államtitkára.

Odrobina László a duális képzés legnagyobb előnyének nevezte, hogy azon a téren ad jelentős szakmai többletet, ahol a munkáltatók eddig hiányt szenvedtek, vagyis az "életszerű körülmények között" végzett szakmai gyakorlat terén. Az állami szabályozással azt szeretnék segíteni, hogy a vállalkozások minél inkább részesei legyenek a gyakorlati képzésnek - fejtette ki. Az új szabályok része az is, hogy míg korábban a tanműlyek fejlesztéséhez kapcsolódó beruházási támogatásra pályázni kellett, most ezt "automatikusan" igényelni tudják a cégek - mondta a helyettes államtitkár.

Odrobina László elmondta: a kis- és középvállalkozások számára új lehetőség, hogy a duális képzésben résztvevő oktatók bérét elszámolhatják, és emellett az is előnyt jelent, hogy a kizárólag képzési célú tanműhelyek fenntartására is igényelhető támogatás.

Az NGM helyettes államtitkára szerint a duális képzés növekvő népszerűségét mutatja, hogy a gazdálkodó szervezetek és a tanulók által kötött tanulószerződések száma egyre nő, a demográfiai okokból csökkenő tanulólétszám és a gazdasági válság ellenére a 2010. évi több mint 52 ezer 600 tanulószerződésről 2015 végére a számuk meghaladta az 54 ezer 200-at.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink