Techtogether Az Óbudai Egyetemen dől el szervizrobotok jövője

Az Óbudai Egyetemen dől el szervizrobotok jövője

autopro.hu/P.M. | 2017.07.27 11:24

Az Óbudai Egyetemen dől el szervizrobotok jövője

A legújabb emberközpontú robotikai szabványok kialakításán dolgozik 17 ország csaknem száz akkreditált szakértője Budapesten, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ szervezésében zajló ISO/IEC robotikai ülésen. A workshop július 28-án kora délutánig az Óbudai Egyetem Bécsi úti épületében zajlik majd; az esemény nyilvános, minden látogató számára nyitott.

Hirdetés

A szervizrobotok egyre inkább elterjedőben vannak a világban, és ma már nemcsak a porszívórobotok hódítanak, hanem olyan új piacok nyílnak, mint a háztartási robotoké és a személyi asszisztens robotoké. A folyamatosan változó emberi környezetben ugyanakkor a robotok alkalmazása nagyfokú autonómiát igényel, emiatt különösen nagy szerepe van a biztonságot és stabilitás meghatározó szabványoknak. A nemzetközi robotikai szabványosítás bonyolult folyamat, amelyben részt vesznek az ipar, a közigazgatás és az akadémia kiválasztott szakértői. Magyarország évek óta aktívan részt vesz ezekben a munkabizottságokban, ahol a Magyar Szabványügyi Testület hivatalosan is tag - irják az egyetem honlapján.

Az ISO (International Organization for Standardization) és az IEC (International Electrotechnical Commission) a világ két legmeghatározóbb szabványügyi testülete, és közösen hozták létre a TC 299 Robotics (robotika) bizottságot, amelynek jelenleg 8 aktív munkacsoportja dolgozik a modern robotokra vonatkozó szabályok kialakításán. Ezen munkacsoportok felelőssége a nemzetközi ajánlások és szabályozások kialakítása a szervizrobotika olyan új területein, mint a kollaboratív robotok.

Kiemelt Partnereink