Techtogether A jövő munkavállalóival ismerkedtek a cégek Zalaegerszegen

A jövő munkavállalóival ismerkedtek a cégek Zalaegerszegen

Pardavi Mariann | 2016.03.07 10:33

A jövő munkavállalóival ismerkedtek a cégek Zalaegerszegen

Ha az ipar találkozhat az oktatással, olyan évtizedes berögződéseket is le tud győzni, mint azt, hogy a hengerfejöntés pont olyan nehéz és fáradságos munka, mint amilyen a robotizáció előtt volt.

Hirdetés

A Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szakportálunk támogatásával rendezte meg március 3-án a Techtogether Junior Zalaegerszeg versenyt, pályaorientációs rendezvényt általános és középiskolai tanulók részére.

Techtogether Zalaegerszeg Junior
Kattintásra képgaléria nyílik

A térségben három területen tanulhatnak tovább a diákok: közgazdasági, egészségügyi és mérnöki vonalon. Ezek egyvelege adta a rendezvény vázát, a Techtogetherre érkező diákok az ezen területek mentén tevékenykedő cégekkel találkozhattak személyesen. A diákok játékos vetélkedő során tehették próbára képességeiket, de kaptak olyan kérdéseket is, melyekre csak a cégek képviselői tudhatták a válaszokat. Így alakulhatott ki személyes kapcsolat az ipar szereplői és az oktatás résztvevői között, ugyanis a diákok akkor kaptak pontot erre a feladattípusra, ha helyesen válaszoltak a jelenlévő cégekkel kapcsolatos kérdésekre. A játékos formában zajló feladatok arra adtak lehetőséget, hogy megismerjék a fiatalok, miért érdemes a vállalatok által nyújtott szakmákat tanulni, milyen karrierutak várhatnak rájuk.

A rendezvényen több autóipari cég is megjelent: kiállított az Opel, a Nemak, a Flex, a Ziehl, az Eckerle és a Mould is. Úgy tűnt, a diákokat valóban vonzzák az autóipari pályák, a standokon jellemzőek voltak az érdeklődő kérdések. Rendesi Jánost, az alumínium hengerfejeket gyártó Nemak vállalati tanácsadóját kérdeztük, hogyan tudják vonzóvá tenni a diákoknak az öntészeti szakmát.

– Fontosnak tartjuk elmondani a személyes találkozásokkor, hogy már nem olyan a munkavégzés egy öntészetben, mint ezelőtt húsz-harminc éve. Jelentős mértékben robotizált munkavégés folyik, tehát a nehéz munkát nem a munkavállalók végzik. Ez a technológia olyan, hogy jelentős gépészeti beruházásokat igényel. Vagyis, ha látják, milyen berendezésekkel dolgozunk, tudják, hogy ez nem az az iparág, ahol a technikát egyik napról a másikra át lehet telepíteni. Ez azt jelenti, hogy akik itt dolgoznak, azoknak biztos a munkahelyük. Nem utolsósorban, ha az üzem piaci részesedését és a megrendeléseinket nézzük, megerősítheti a hitet abban, hogy jól választanak, ha erre a pályára jönnek.

Kerekes Attila Ferenc, az Opel oktatóközpontjának supervisora szakportálunknak elmondta, igazán tájékozottak voltak a diákok, sokan konkrét kérdésekkel érkeztek a standhoz, sőt, az egyik legfelkészültebb egy műszaki pályák iránt érdeklődő lány volt.

Hamarosan érkezik videós beszámolónk a rendezvényről.

Kiemelt Partnereink