Techtogether A gépészet legendás zenekedvelő oktatójától búcsúzunk

A gépészet legendás zenekedvelő oktatójától búcsúzunk

autopro.hu/G.I. | 2016.06.13 16:14

A gépészet legendás zenekedvelő oktatójától búcsúzunk

92. évesen elhunyt Magyar Béla okleveles gépészmérnök, nyugalmazott főiskolai tanár, a Széchenyi István Egyetem több szakmai, oktatási szervezetének egykori vezetője.

Hirdetés

A gyémántdiplomás Magyar Béla 1946-ban a MÁV műszaki tisztjeként került az akkori Közlekedési Minisztérium Műszaki Főosztályára. Vasúti és közúti járművek nagyjavító üzemeinek szervezési, fejlesztési és alkatrészgyártási ügyeivel foglalkozott. Mivel ez a munka alaposabb technológiai ismereteket igényelt, 1952-ben gépész szakmérnöki oklevelet, 1955-ben gépészmérnöki oklevelet is szerzett, meghívott előadóként műszaki tárgyakat oktatott közép- és felsőfokú tanintézményekben.

1959-ben megszerezte a gépipari gazdasági mérnöki oklevelet. 1962-ben kinevezték a Felsőfokú Gépjárműközlekedési Technikum tanárává, s megbízták a Mechanika- Gépelemek Tanszék vezetésével. 1969-ben közúti járműjavító szakmérnöki oklevelet szerzett.

1972-ben került a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolára. Főiskolai docensként a gépész mechanika tárgyat oktatta. Később megbízták a Műszaki Alaptárgyak Tanszék vezetésével. 1975-ben, a Gépjárműközlekedési tagozat Győrbe településekor jelentős részt vállalt az újonnan alakuló Közlekedésgépészeti Intézet szervezéséből. Megbízást kapott az Intézet igazgatóhelyettesi teendőinek ellátására. Az új szervezetben az Általános Gépészeti Tanszék irányítását látta el 1980-ig.

1984-ben vonult nyugállományba. Zenekedvelőként, tanult zongoristaként rendszeresen, a közönség elismerését megszerezve szerepelt közelmúltban elhunyt feleségével, Magyar Béláné Komlós Évával a győri felsőoktatási intézmény kulturális, hallgatói rendezvényein.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink