Techtogether A Lego programozható robotjain tanulnak a győri műszaki középiskola diákjai

A Lego programozható robotjain tanulnak a győri műszaki középiskola diákjai

Szabó Fanni | 2018.03.20 10:44

A Lego programozható robotjain tanulnak a győri műszaki középiskola diákjai

Az Ipar 4.0 küszöbén alapvető feladata egy szakképző intézménynek a technológiai megújulás – véli a Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatónője, Szentpéteri Marianna. Az intézmény márciusban elnyerte a Német-Magyar Kamara szakképzésért járó díját.

Hirdetés

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2013-ban alapította Szakképzési Díját, melyet azok nyerhetnek el, akik kiemelkedő projektekkel és kezdeményezésekkel hozzájárulnak a szakmai képzés színvonalának emeléséhez. A díjra nemcsak vállalatok és cégek, hanem iskolák, civil szervezetek és magánszemélyek is pályázhatnak. A győri műszaki középiskola idén negyedik alkalommal nyújtotta be pályázatát és Motiváció kategóriában „Challenging Learning” projektjével a legjobbnak bizonyult.

– Természetesen mindenki izgatottan várta az eredményt. Nagyon örültünk, hogy ebben az évben intézményünk került ki győztesként a Motiváció kategóriában – mondta el Szentpéteri Marianna, az iskola igazgatónője.

A díjat veszi át Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől Szentpéteri Marianna, a Győri Műszaki SZC Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma igazgatónője

A projekt legfontosabb jellemzői közé tartozik például a 21. századi készségek elsajátítása, a tanulók digitális kompetenciájának javítása vagy a STEM oktatás (Science, Technology, Engineering and Mathematics – tudomány, technológia, műszaki tudományok és matematika) iránti elkötelezettség tudatosítása. Az igazgatónő arról is beszélt, hogy az iskola falai között folyamatosan törekednek a technikai, technológiai megújulásra.

– Az Ipar 4.0 küszöbén alapvető feladata egy szakképző intézménynek a technológiai megújulás. A 21. század technikáját követve iskolánk sikeres pályázat útján hozzájutott két darab Lego Mindstorms programozható robothoz, melyek a programozás tantárgy oktatását segítik, illetve egy NAO humanoid robottal is rendelkezik az intézményünk. A Műszaki Szakképzési Centrum sikeres pályázatával újabb programozható robot érkezése várható – tette hozzá az igazgatónő.

Az intézmény pedagógusai és diákjai 3 éve kapcsolódtak be a First Lego League (FLL) és World Robot Olympiad (WRO) versenyekbe. A csapatok felnőtt csapatvezetők irányításával valós problémát kutatnak, mint például a környezetszennyezés, a fenntarthatóság. A kutatás során pedig megtanulják alkalmazni a tudományt, technológiát. A programozható Lego Mindstorme EV3 készlettel zajló versenyek játszva, szinte észrevétlenül tanítják, és közben a műszaki pályák irányába terelik a gyerekeket. A versenyeken lehetőséget teremtenek a pályaválasztás előtt álló fiatalabb korosztály érdeklődésének felkeltésére a szakképzés iránt.

A növekvő szakemberhiány miatt már szinte elengedhetetlen, hogy a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat is megszólítsák.

– Felkeressük az általános iskolákat, ahol a szülői értekezleteken, osztályfőnöki órákon mutatjuk be iskolánk képzési rendszerét. Részt veszünk Győr Szakképzési vásárán, ahol minden középiskola bemutatkozik. Csatlakozunk a szakképzés népszerűsítését szolgáló országosan megjelenő rendezvényekhez, mint a Szakmák éjszakája, és a Mi a pálya?. A Szakmák éjszakáján például a hetedik osztályos vagy annál fiatalabb korosztályt szólítjuk meg interaktív bemutatón keresztül – zárta a beszélgetést Szentpéteri Marianna.

Kiemelt Partnereink