Logisztika Középpontban a raktári ergonómia

Középpontban a raktári ergonómia

autopro.hu/V.M. | 2022.05.24 13:22

Középpontban a raktári ergonómia

Fotó: HeroWear

Egyre több vállalat ismeri fel, hogy a munkaerő megtartásának egyik eszköze a raktári munkavégzés ergonómiájának javítása, amiben szerencsére több eszköz is a rendelkezésükre áll a változtatható magasságú asztaloktól kezdve az exoszkeletonon át egészen a tervezőszoftverekig.

Hirdetés

Mivel a raktári dolgozók viszonylag sok munkalehetőség közül választhatnak, „a foglalkoztatók tudni szeretnék, hogy mit tehetnek a munkaterületeik fejlesztése és a dolgozók megtartása érdekében” – mondta el Pete Horne, az ergonomikus raktári megoldásokat gyártó amerikai Southworth Products értékesítési menedzsere. Meglátása szerint ez, valamint az egészségügyi és biztosítási kiadások csökkentésének igénye azon okok közé tartoznak, amiért egyre több vállalat keresi az ergonomikus megoldásokat.

Horne a Logistics Management szakportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a cégek rugalmasabb eszközöket keresnek, melyek jobb- és balkezességhez, illetve testmagassághoz igazíthatóak. Az emelőasztal az egyik eszköztípus, ami most növekvő népszerűségnek örvend.

Dan Smith, az ergonomikus munkaeszközöket készítő Treston értékesítési menedzsere szerint a cégek nem csupán kényelmesebben használható, de egyúttal kevesebb képzést igénylő berendezéseket keresnek. Szerinte egy emelőasztal, ami az adott munkavállaló igényei szerint állítható be, valamint aminek kezelése gyorsan elsajátítható, kedvezően befolyásolhatja a munkaerő-megtartást.

A jövő a robotoké, de a jelen nem

Az a jövőkép, mely szerint robotok fogják végezni az összes megterhelő anyagmozgatási műveletet, aligha nem helytálló. Ez a jövő azonban még odébb van, és addig is a cégeknek könnyebbé kell tenniük a munkát az embereknek.

„Azon vállalatoknak, amik nem rendelkeznek kerettel a drága automatizálásra, az ergonomikus emelőasztalok, daruk és más eszközök egyértelműen szóba jönnek” – fogalmazott Smith. „A teljes automatizálás realisztikus cél, azonban ma még mindig rendelkezünk ügyfelekkel, akik azt mondják: amíg az automatizálás nem képes mindenre, a mi berendezéseink számítanak a legjobb választásnak.”

Nagyobb termelékenység exoszkeletonnal

Ha modern ergonómiáról van szó, akkor nem lehet elmenni a már terjedőben lévő exoszkeletonok mellett. A mozgást segítő külső vázak mozgatásáról gondoskodhat például akkumulátor és hozzá kapcsolódó kis motorok. Emeléskor olyan rásegítést nyújthatnak, amivel elkerülhető, hogy a dolgozó túlterhelje magát, és lesérüljön.

Matthew Marino, az exoszkeletonokat fejlesztő HeroWear ergonómiai igazgatója kifejtette, hogy a vállalat által kínált és más hasonló termékekkel nem csupán a sérülések kerülhetőek el, de a termelékenység is fokozható. „Ha az emberek kevésbé fáradtak a nap, a hét, a hónap vagy a műszak utolsó néhány órája folyamán, a cégek egy termelékenységi löketet kaphatnak a periódusban anélkül, hogy a dolgozók azt érzékelnék. Úgy végezhetik munkájukat, ahogy normál esetben is tennék, csak éppen kevésbé fáradtan, néhánnyal több dobozt megemelve.”

Segítenek a szoftverek

Az ergonómia természetesen a tervezésnél kezdődik. Horne szerint a helyes megközelítés a folyamat felvázolása, majd ahhoz igazított munkaállomások tervezése. Ezt támogatja, hogy ma már elérhetőek olyan szoftverek, melyekkel a dolgozók munkavégzéséről készült felvétel kielemezhető ergonómiai szempontból – ilyen például a VelocityEHS is.

A szoftver kiemeli a testnek azon részeit, melyek az egyes mozdulatokkor túlterheltek vagy meghúzódhatnak. „Aztán segít meghatározni, hogy milyen változtatásokat kell eszközölni a munkaállomás tervében” – fogalmazott Horne.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink