Logisztika Így célszerű költséget csökkenteni a készletezésben

Így célszerű költséget csökkenteni a készletezésben

autopro.hu/V.M. | 2023.03.23 16:20

Így célszerű költséget csökkenteni a készletezésben

Fotó: Trans-Sped Kft.

A készletmenedzsment optimalizálása, azáltal a készletezési költségek csökkentése jobb versenyképességet, valamit elégedettebb ügyfeleket jelenthet. Tehát a gyártó vállalatok számára igen fontos dologról van szó, kérdés azonban, hogy hogyan is érdemes megfogni a költségeket a készletezésben.

Hirdetés

A készletmenedzsmentnek szerencsére kiterjedt szakirodalma van, és az iparban mára meghonosodtak bizonyos legjobb gyakorlatok. Ezek alapján a lentebbi tippeket érdemes megfogadni a készletezési költségek csökkentése érdekében.

1. Az ellátási lánc auditálása

Az ellátási láncok teljes körű, elejétől a végéig tartó átvilágításával kép nyerhető azok pontos működéséről, miközben a problémás pontok is felfedezhetőek. Ilyen pontok lehetnek a szűk keresztmetszetek vagy az erőforrások pazarlása hatékonytalanságok miatt. De arra is fény derülhet, hogy a vállalat egy beszállítójától túl nagy költséggel szerzi be a szükséges anyagokat, amire a megoldást más beszállító keresése vagy nagyobb tételben rendelés, azáltal mennyiségi kedvezmény nyerése lehet a megoldás.

A problémák idővel egyre halmozódó többlet költségeket jelentenek, ezért feltárásuk és elhárításuk mindenképpen kifizetődő.

2. ABC elemzés

A gyorsan forgó termékekből nagyobb, míg a kevésbé keresett termékekből kisebb készletet érdemes tartani. Ebben segít az ABC elemzés, mely során az egyes termékeket egy időszak alatti felhasználási/értékesítési értékük alapján kategorizálják. Az A kategóriába tartoznak a legnagyobb összértékben felhasznált termékek – a teljes felhasználás 70-80 százalékát teszik ki ezek, ugyanakkor minden terméknek csak 10-20 százaléka tartozik ide. A B kategóriába a termékeknek egy másik úgy 30 százaléka tartozik, melyek együttesen a felhasználás 15-20 százalékát adják, míg a C kategóriába sorolandó az összes fennmaradó termék, melyek együttesen is csak a felhasználási érték úgy 5 százalékáért felelnek

Az egyes termékek megfelelő csoportokba sorolása után nyilvánvalóvá válik, hogy melyek hordozzák a legnagyobb bevétel- és nyereségszerzési potenciált, és melyek rendelkezésre állását kell mindenképpen biztosítani készletezés útján.

3. Valós idejű figyelmeztetések használata

A készletezéssel kapcsolatos problémák idejében felismeréséhez a kulcsot az adatalapú rendszerek jelentik. Ezeknek hála a dolgozók figyelmeztetéseket kaphatnak, így reaktív helyett proaktív módon cselekedhetnek, költségek elkerülését vagy csökkentését téve lehetővé.

A rendszer például figyelmeztethet az utánrendelési készletszint elérésre, megelőzve, hogy a vártnál nagyobb kereslet esetén később plusz költség mellett gyorsabb szállítást kelljen kérni a készletek még idejében pótlásához. Egy másik példa a nagy értékű rendelések rendszer általi megjelölése: ha egy beszállítótól a cég gyakran rendel egyszerre nagy értékben, megérheti mennyiségi kedvezményt kérni.

4. Figyeljünk más iparágakra!

A készletmenedzsment gyakori téma a gyártással foglalkozó vállalatok körében, mindazonáltal érdemes más szektorok szereplőire is odafigyelni. Egy jó példával szolgál az amerikai hadsereg esete, mikor is 15 tonna régi papíralapú dokumentum újrahasznosítása során közel ezer raklap szabadult fel, és módot kellett találni az ismételt hasznossá tételükre. A hadsereg válasza a raklapok ellátási láncba visszaintegrálása volt, amivel mindenki jól járt, mivel a hadseregnek nem kellet a raklapok megsemmisítéséért fizetnie, míg az új tulajdonosok gyakorlatilag ingyen jutottak új raklapokhoz.

5. Használjunk 3D nyomtatást!

Az ellátási zavarokkal, kiszámíthatatlan és hosszú szállítási időkkel terhelt időkben, mint a mostani is, a készletkezelés még inkább nehézzé válik. Könnyebbséget jelenthet a 3D nyomtatók vásárlása a pótalkatrészek azonnali helyben legyártása céljából – ez még a nyomtatók magas ára ellenére is hamar megtérülő befektetés lehet gyakori alkalmazás mellett.

A 3D nyomtatás nem csak költséget takaríthat meg, de más előnyökkel is szolgál. A vállalat csökkentheti beszállítójától függését, és a speciális termékekhez hozzáférés is könnyebb lehet, mintha azokat rendelni kellene.

6. Tervet kell készíteni

Egy formális, írott ellátásilánc-menedzsment terv elkészítése mellett jó érvek szólnak. Egy ilyen tervbe belefoglalhatóak a készletkezelési technológiák, a dolgozók képzéses felkészítése, illetve az igényeket leghatékonyabban kielégíteni tudó beszállítók listája.

A tervet aztán később rendszeresen frissíteni érdemes, mikor például a vállalat terjeszkedik, új munkatársakkal bővül vagy jelentős változásokat eszközöl működésében.

A tervbe fő teljesítménymutatókat (KPI) is érdemes belefoglalni. Ezek által nyomon követhető, hogy a vállalat jó irányba halad-e, illetve, hogy milyen beavatkozásra van éppen szükség.

A költségcsökkentés állandó figyelmet érdemel

A készletmenedzsment egyik fő célja a költség szintjének csökkentése. A kevesebb költség erőforrások felszabadulását jelenti, ami pedig a versenyképesség javulásához vezethet.

Még ha a vállalat pénzügyi helyzete és eredményei kielégítőek is jelen pillanatban, ez hamar megváltozhat. Ez aláhúzza a készletmenedzsment fontosságát, és hogy miért érdemes vele a jó időkben is foglalkozni – mutat rá cikkében a MachineDesign.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink