HR Ablak Nem tett keresztbe a gyári dolgozóknak a COVID?

Nem tett keresztbe a gyári dolgozóknak a COVID?

autopro.hu/P.B. | 2021.12.04 08:18

Nem tett keresztbe a gyári dolgozóknak a COVID?

Fotó: Pixabay

Egy friss felmérés szerint egyáltalán nem változott meg gyökeres mértékben a gyári munkások élete a koronavírus-járvány hatására. Ettől még persze megfigyelhetőek változó tendenciák, ám a gyári dolgozókra biztosan nem igaz, hogy „új normálist” kellett volna megszokniuk, ahogy az sem, hogy „semmi nem lesz már olyan, mint a járvány előtt”.

Hirdetés

Az amerikai Parsable készített egy ezer gyári munkás megkérdezésén alapuló, nemzetközi felmérést. Az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország és Franciaország munkásait kérdezték meg a járvánnyal kapcsolatos változásokról.

Abból a szempontból történtek változások, hogy az amerikai dolgozók 63 százaléka úgy érzi, sokkal inkább megbecsülik a munkáját most, mint a járvány kirobbanása előtt. Európában ennyire nem volt jó az arány, a megkérdezettek fele válaszolta azt, hogy jobban megbecsülik most.

Nem is a megbetegedéstől tartanak a leginkább

Érdekesség, hogy míg a világon még mindig sokan aggódnak a koronavírus-járványtól való megfertőződéstől, addig a megkérdezett dolgozók mindössze 27 százaléka nyilatkozta azt, hogy a járvány elkapása a legnagyobb félelme. A legtöbben továbbra is a munkahelyi balesetektől tartanak.

Ehhez természetesen hozzájárulhat az is, hogy minden munkahelyen higiéniai intézkedéseket vezettek be, amit ezek szerint a dolgozók elegendő megelőzésnek tartanak.

A technológiai fejlődés sem gyorsult fel

Bár a járvány kirobbanása és a különböző online platformok felkapása után úgy tűnhetett, a felmérésben megkérdezett dolgozók mindössze fele számolt be arról, hogy az elmúlt másfél évben bevezetett valami technológiai újdonságot a cége. Sőt, a válaszadók 83 százaléka papíron kapja az utasításokat, és papíron is kell például a jelenléti ívüket kitölteniük.

Ezzel szemben a megkérdezettek nyolcvan százalékának nem lenne különösebb gondja azzal, ha digitális eszközöket kellene használnia a munkahelyén.

Az Industry Week cikke szerint a fiatalok követelhetik ki a digitalizációt a gyári munkahelyeken. A 18 és 24 év közötti dolgozók hetven százaléka szeretne munkahelyet váltani öt éven belül, és az egyik oka ennek az, hogy túl sok az analóg folyamat a munkahelyén – írja a lap.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink