HR Ablak Idegen nyelv az iparban: nem a papír kell, hanem a tudás

Idegen nyelv az iparban: nem a papír kell, hanem a tudás

Hays Hungary | 2018.11.06 10:32

Idegen nyelv az iparban: nem a papír kell, hanem a tudás

Versenyképes-e a mai mérnökök nyelvtudása a munkaerőpiacon? Melyek a leggyakrabban használt idegen nyelvek az autóiparban? Valódi elvárásokat takar vagy csupán szűrő eszköz a nyelvi tesztelés?

Hirdetés

Többek között ezekre a kérdésekre keresett válaszokat a Hays Hungary Engineering & Manufacturing divíziója, akik a saját tapasztalatukat is igyekeztek megosztani velünk, hogy eloszlassák a sztereotípiákat a gyártásban dolgozó mérnökök nyelvtudásával kapcsolatban.

Bár az alapszakos mérnöki diploma megszerzéséhez egy középfokú nyelvvizsga megléte kötelező, ez azonban nem mindig jelent gyakorlati tudást. A mérnökök többsége a mindennapi munka vagy külföldi tapasztalat során sajátítja el a magabiztos idegennyelv-tudást, mely a nemzetközi gyártó cégeknél elengedhetetlen feltétel. Bizonyos pozícióknál kevésbé szigorúak az elvárások, viszont a munkakörök nagy részében szerepel a partnerekkel és külföldi vezetőkkel való kapcsolattartás. A Hays Hungary tapasztalatai szerint, a megbízások 85%-ában az angol nyelvtudás alapvető elvárás, speciális területeken a német (14%) vagy egyéb nyelvek (1%) az irányadók. A gyártó cégek visszajelzése többnyire pozitív, hiszen a 15 legnagyobb vizsgált vállalat (250-3000 fős dolgozói létszám) közel 65%-a elégedett a jelentkezők átlagos nyelvismeretével, és csupán 35%-uk beszél lemorzsolódásról vagy sikertelen pályázásról a nyelvtudásbeli hiányosságok miatt.

Nyelvismeretet kevés esetben ellenőriznek teszttel vagy nyelvvizsga bizonyítvánnyal egy pályázat során, sokkal inkább az állásinterjún mutatott szakmai és társalgási beszédkészség számít. Globális szintű munkakörök esetén, ahol általában a közvetlen felettes nem magyar anyanyelvű, már az interjúk és a teljes kiválasztási folyamat is idegen nyelven zajlik.

A nemzetközi cégek többsége igyekszik támogatni a dolgozók nyelvtudásának fejlesztését, amelyre számos lehetőséget biztosítanak. A vizsgált közegben általánosan igaz, hogy a nyelvkurzusokra küldött munkavállalók a szintfelmérő teszt után csoportos nyelvórán vehetnek részt, amely intenzitástól függően, heti egy vagy két alkalmas, 60-90 perc hosszúságú órát jelent. Néhány esetben a vállalatok ellenőrző teszttel követik a fejlődést, viszont a legjobb visszajelzés, amikor a munkavégzés során érezhető az adott nyelv magabiztosabb használata, ekkor a tanfolyam véget ér a kolléga számára. A vizsgált mérnöki területen egyértelműen az derült ki, hogy vezetői szintre kizárólag olyan kolléga léphet (akár külső vagy belső jelentkező), aki tárgyalóképes nyelvtudással rendelkezik a vállalatnál meghatározott belső kommunikációs nyelvből, hiszen ezen a szinten fontos a cég képviselete nemzetközi viszonylatban is.

Összességében elmondható, hogy a siker egyik fontos eleme a stabil idegennyelv-tudás azon mérnökök számára, akik nemzetközi autóipari gyártó cégnél szeretnének mérnöki karriert építeni. Már az egyetem alatt is érdemes fejleszteni nyelvismeretünket, hogy több lehetőség legyen számunkra a munkaerőpiacon.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink