HR Ablak Csökkent az álláskeresők száma, munkaerőpiaci fordulat jöhet

Csökkent az álláskeresők száma, munkaerőpiaci fordulat jöhet

MTI | 2020.06.23 12:19

Csökkent az álláskeresők száma, munkaerőpiaci fordulat jöhet

Fotó: Pexels

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy március óta először csökkent az álláskeresők száma. Ez az államtitkár szerint munkaerőpiaci fordulatot jelez előre.

Hirdetés

György László a keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a válság kirobbanásakor, a március 16-ai héten 281 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, számuk a június 8-ai hét végére 376 452-re emelkedett.

Egy héttel később, a június 15-ei héten azonban a regisztrált álláskeresők száma 255-tel, 376 195-re csökkent. Az államtitkár szerint a javulás a vállalkozásoknak köszönhető, amelyek elkezdtek újra munkavállalókat felvenni, ezt a folyamatot segíti a kormány a munkahelyteremtő bértámogatással.

A feldolgozóiparban is sok új munkahely jött létre

A György László által ismertetett adatok szerint a legtöbb új munkahely a turizmus, a vendéglátás, a kiskereskedelem és a feldolgozóipar területén jött létre.

Az államtitkár közölte: a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseivel, mint például a Diákhitel plusz és a munkahelyvédelmi bértámogatással sikerült a legveszélyeztetettebbeket - a fiatalokat, azon belül főként a 20 év alattiakat és 20-29 év közöttieket, valamint a rövidített munkaidőbe kényszerülőket - megcélozni.

Az akcióterv eredményességét mutatja, hogy az Európai Unióban továbbra is Magyarországon a negyedik legalacsonyabb a munkanélküliség. A 4,1 százalékos munkanélküliségi rátánál kedvezőbb értéket csak Hollandiában (3,6 százalék), Lengyelországban (2,9 százalék) és Csehországban (2,2 százalék) mértek.

Kiemelt Partnereink