HR Ablak A jelenlegi helyzet nagy lépés a home office intézményesülése felé

A jelenlegi helyzet nagy lépés a home office intézményesülése felé

Pörge Béla | 2020.04.07 15:47

A jelenlegi helyzet nagy lépés a home office intézményesülése felé

Fotó: Pexels

A távmunka a jövő munkavégzési formája lehet, bár eddig főleg Észak-Amerikában és Nyugat-Európában volt elterjedt. A koronavírus-járvány miatt most már hazánkban is sokan dolgoznak otthonról. Arról, hogy a továbbiakban mennyire válhat elterjedt munkavégzési formává a home office Magyarországon, a Trenkwalder vezetőjét kérdeztük.

Hirdetés

Egy amerikai felmérés szerint azok, akik otthonról dolgoznak, általában elégedettek ezzel a munkavégzési formával. A home office olyan értelemben is a jövő munkahelye lehet, hogy jellemzően jóval nagyobb arányban dolgoznak otthonról a fiatalabb korosztályokhoz tartozók, mint az idősebbek.

A távmunka korábban főleg Észak-Amerikában és Nyugat-Európában volt elterjedt, azonban a koronavírus-járvány miatt Magyarországon is jelentős tömegek álltak át az otthoni munkavégzésre. Arról, hogy a távmunka lehet-e, illetve milyen mértékben válhat a jövő munkavégzési formájává Magyarországon, továbbá, hogy a koronavírus hatására jobban elterjed-e nálunk a home office, a Trenkwalder Recruitment Kft. két üzletágának igazgatóját kérdeztük.

Hamrák Viktor, a cég Industrial Business Unit igazgatója szerint az már most is látszik, hogy rövid idő alatt képes volt az ország jelentős része átállni a távmunkára. Mint mondta, a Trenkwaldernél már eddig is alkalmazták a home office egyik típusát.

Az általunk már korábban kitanult és alkalmazott "flipped classroom modell" a külföldi oktatásban már bevett megközelítés. Ez azt jelenti, hogy a témára vonatkozó hasznos segédanyagok előzetesen kerülnek kiküldésre, ami alapján mindenki saját időbeosztása alapján, önállóan felkészül és a meetingbe mindenki leülepedett gondolatokkal és ötletekkel kapcsolódik be. Ez jelentősen megkönnyíti az online meetingek működését, ami szintén hasznos új készség lehet minden szervezet számára, a járvány időszak utánra is. Nem is beszélve az oktatási szektorról, ahol szintén sikerrel álltak át home office-ra - fogalmazott.

Hamrák Viktor, Industrial Business Unit igazgató, Trenkwalder

Hamrák Viktor, Industrial Business Unit igazgató, Trenkwalder

Úgy látja, hogy a munkavállalók számára előnyös, ha két-három napot otthonról dolgozhatnak, ráadásul mind a munkavállaló, mind a munkáltató szemszögéből nézve költségmegtakarítást is eredményez, ezért Hamrák Viktor meglátása szerint sok cégnél meg fog maradni a távmunka, aminek viszont hátránya lehet, hogy a társasági élmény háttérbe szorulhat.

A vállalati kultúra átadása, a társasági élmény megadása a szociális igényeket kiszolgálása nehezebb lesz, de kérdés az, hogy milyen ilyen jellegű elvárásaik vannak a munkavállalóknak 2020-ban? - mondta.

Hacsi Gergely, Professional Business Unit igazgató, Trenkwalder

Hacsi Gergely, Professional Business Unit igazgató, Trenkwalder

Hacsi Gergely, a Trenkwalder Professional Business Unit igazgatója felvetette azt a problémát, hogy mi lesz az esetlegesen kihasználatlanná váló irodákkal akkor, ha a home office sokkal bevettebb gyakorlattá válik.

Szerintem nagyon nehéz megmondani előre, hogy milyen hatással lesz például az irodaházak kihasználtságára ez az időszak. Ha ebben az időszakban meg tudják oldani a cégek, hogy keveset vagy egyáltalán ne járjanak be az munkahelyre, úgy mi fogja ösztönözni őket a jövőben, hogy nagyon sokat költsenek részben 'felesleges' irodafelületekre? Ettől persze az ember még társas lény, hiányzik neki az iroda közösségi jellege, ez nem nagyon fog változni
- fogalmazott, abban viszont egyetértett, hogy most sokkal elterjedtebbé válik a távmunka, sok ehhez szükséges technológiai megoldás született a közelmúltban és születik most.

A home office intézményesülését mindenképpen segíteni fogja a jelenlegi helyzet, hiszen az emberek meg fognak barátkozni ezzel a munkaformával, kialakulnak bizonyos rutinok és elkezdik itt-ott látni az előnyét is (nem feltétlenül a karantén időszakában) előbb-utóbb. Ami viszont mindenképpen feltétele egy szélesebb körben kialakuló 'HO kultúrának', az a rendelkezésre álló eszközök, megoldások és folyamatok megléte. Az eszközöket ma már nagyon könnyű megoldani, hiszen egy okostelefon is képes a legtöbb alkalmazást vagy platformot kezelni, a nehézséget inkább a meglévő folyamatok, illetve azok átgondolása adhatja. Aki ebben gyorsabb és rugalmasabb, annak könnyebben megy, aki másként volt berendezkedve eddig, annak pedig erősen el kell gondolkodnia, újra terveznie - mondta, összhangban a korábban autopro.hu-n is idézett felmérés megállapításaival, miszerint a jövőben komoly előnyre tehetnek szert azok a cégek, amelyek gyorsan alkalmazkodnak a munkaerőpiac változásaihoz.

Kiemelt Partnereink