Archív Mérnöki fizetések 2019 – Ki keres a legjobban?

Mérnöki fizetések 2019 – Ki keres a legjobban?

Pardavi Mariann | 2019.03.12 05:00

Mérnöki fizetések 2019 – Ki keres a legjobban?

Melyik mérnöki területen dolgozók fizetése a legmagasabb? Mekkora a különbség mérnöki fizetések terén Magyarország keleti és nyugati oldala között? Mennyit kereshet egy pályakezdő mérnök? Konkrét számokkal mutatjuk, hogyan alakulnak a magyarországi mérnöki bérek.

Hirdetés

A Hays a világ egyik vezető, szakember-toborzással és egyéb HR-szolgáltatásokkal foglalkozó vállalata. Arra kértük a Hays csapatát, foglalják össze, hogyan alakultak2018-ban a magyarországi mérnöki bérek, és mire számíthatnak a szakemberek 2019-ben.

Az adataik alapján egy pályakezdő mérnök Magyarország nyugati felén 400-500 ezer forintos bruttó fizetéssel számolhat, míg keleten 300-450 ezer forint között mozoghat ez az összeg. A villamos és speciális területeken kereshetnek a legkiemelkedőbben a pályakezdők, a standard gépész pozíciók (például karbantartás, gyártástámogatás) esetén kevésbé kiemelkedőek a bérek.

Szintén a Hays csapatát kértük meg arra, hogy becsüljék meg, a BMW vajon mennyi fizetésért fogja alkalmazni leendő mérnökeit Debrecenben. Kattintson a kiemelt szavakra és olvassa el a cikket!

A tapasztalt mérnökök esetén hasonló a helyzet a pozíciókat illetően: a villamosmérnökök számíthatnak kövérebb számokra. A nyugati-keleti oldal aránya szintén hasonlóan alakul. Magyarország keleti felén 500-750 ezer forintos bruttó fizetés a jellemző, míg nyugaton 550-800 ezer.

Egy csoportvezető mérnök a Hays adatai szerint Nyugat- és Kelet-Magyarországon akár 1,3 millió forintot is kereshet. A fizetések azonban nyugaton 700 ezertől, míg keleten 600 ezertől indulnak. Magasabb fizetésre a speciális technológiák (szerszám, SMT, CNC, hegesztés, ragasztás, fröccsöntés, festés stb.) területén dolgozók mérnökök számíthatnak.

A felsővezetők kiemelkedő fizetésre számíthatnak mind keleten, mind nyugaton egyaránt. A legnagyobb bruttó bérrel az üzletágigazgatókat és az ügyvezetőket szerződtetik, valamint a kutatás- fejlesztési oldalon dolgozókat. Kelet-Magyarországon 900 ezer és kétmillió forint között mozoghat a fizetésük, nyugaton pedig egymillióról indul és akár 2,3 millió forintra is rúghat.

A Hays elemzői azt közölték, arra vonatkozóan nincs adatuk, hogy a mérnöki területen hogyan alakultak a női és férfi fizetések, de általánosságban van erről néhány statisztikájuk:

  • A férfiak nagyobb arányban tapasztaltak béremelkedést (férfiak 67%, nők 58%)
  • A férfiaknak nagyobb arányban nőtt a fizetése az éves általános béremelésnek köszönhetően (férfiak 27%, nők 17%)
  • Mindkét nem esetében a magasabb fizetés a fő indok egy új pozíció vagy egy új vállalat esetén (férfiak 38%, nők 37%)
Hirdetés

Kiemelt Partnereink