Gyártósor Üzemlátogatás a győri hengerfej-megmunkálónál

Üzemlátogatás a győri hengerfej-megmunkálónál

Pardavi Mariann | 2019.02.22 05:00

Üzemlátogatás a győri hengerfej-megmunkálónál

A Qualitative Production frissen átadott gyárában azt nézhették meg az érdeklődők, hogy a hengerfejeket és motorblokkokat gyártó és megmunkáló vállalkozás hogyan követi nyomon a termelést.

Hirdetés

A győri székhelyű Qualitative Production (QP) Gépipari és Kereskedelmi Zrt. 2018 szeptemberében adta át hatezer négyzetméteres új gyártóüzemét Győrben. A fejlesztéssel megkétszerezik éves gyártókapacitásukat, évente mintegy 500 ezer hengerfejet fognak előállítani. Mindezek mellett a mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft. stratégiai beszállítójává váltak.

A szeptemberben átadott üzemcsarnokukban (ami már a harmadik Győrben) robotizált gyártósorokon folyik a termelés, a beruházás körülbelül 120 munkahelyet teremt. A gyártócellák Japánból érkeztek, a teljes gyártási kapacitást jövő év végre fogják elérni.

Mindent tudni akarnak a termelésről

A QP a fejlesztés során kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a lehető legmodernebb technológiát alkalmazza, így a termeléskövetés fontos eleme volt a beruházásnak. A termeléskövetést házon kívül oldották meg: a Digitop Kft. szakembereit bízták meg az OEEm nevű, saját fejlesztésű termeléskövető rendszerük telepítésével. A rendszer működését követhették nyomon egy nyílt nap során az autóiparban és más, sorozatgyártással foglalkozó iparágakban érdekelt szakemberek.

Manapság a versenyképesség egyik záloga az, hogy pontosan, hiteles forrásból, számszerűen ismerjék a vállalatok a termelésben zajló folyamatokat. A nyílt nap során a QP által delegált szakembertől elhangzott, hogy az OEEm rendszer digitalizálja a teljes gyártási folyamatot, és könnyen értelmezhető grafikonok, kimutatások, riportok formájában mutatja meg, milyen hatékonysággal zajlik a termelés. Mint mondta, így a vállalatnál pontos képet kapnak a termelés adatairól, mert információkat közöl arra vonatkozóan, hogy például mikor gyárt, mikor áll a berendezés, milyen az ütemtartás, valamint ezen felül különböző gyártástechnológiai paramétereket gyűjt be és rendszerez.

Nem a gépkezelő beszámolójára kell hagyatkozni

Elmondta, a rendszer egyik nagy előnye, hogy leállás esetén a gépkezelő legördülő listából válaszhatja ki a hiba okát és e-mailen vagy SMS-ben (a beállítástól függően) értesíti a karbantartót. Mint mondta, így világosan látni, hogy mennyi idő telt el a gép leállása, az értesítés kiküldése és a karbantartó megérkezése között. Fontos számukra, hogy a gépekből érkező információk alapján tudják ezeket, nem pedig az operátor vagy a karbantartó elmondása alapján. A rendszer minden információt naplóz, így minden adat visszakereshető. A dolgozókat a rendszer belépőkártya alapján azonosítja.

A megjelent szakemberek közül elhangzott ennél a pontnál egy érdekes kérdés: tudja a karbantartó vagy az operátor az adatokat megváltoztatni, annak érdekében, hogy előnyösebb képet mutasson a saját munkájáról? A válasz erre egyértelmű nem: az OEEm rendszer minden adatot tárol, így például a leállás miértjeként utólag megválasztott okot is ugyanúgy tárolja, mint az elsőt.

Milyen adatokat lehet megtudni?

A gyártócellából érkező adatokat a rendszer monitorra vetíti ki. A nyílt napon egy látogató azt kérdezte, milyen adatokat vetít ki az OEEm rendszer. Ugyan a QP dolgozói számára a pillanatnyi ütemtartásra, a futásidőre, az újragyártott termékekre, a gyártandó mennyiségre, a gyártott összes termékre és a selejtre vonatkozó adatok voltak láthatóak, de a termelésirányító rendszer szakemberei elmondták, bármilyen adat megmutatható. A rendszer könnyen konfigurálható.

A látogatók felől szintén kérdés volt, hogy milyen eszközökön láthatják a termelésből érkező adatokat. A program ugyanúgy fut mobilon, tableten, mint asztali gépen.

A rendszer rugalmas, igényekre szabható

A termelésirányító rendszer szakemberei azt hangsúlyozták az üzemlátogatás részvevőinek, hogy az OEEm jól kipróbált rendszer, ami nem csak tervezőasztalon létezik, hanem a gyakorlatban is működik. Aki az OEEm rendszer mellett dönt olyan rendszer birtokosa lesz, ami rugalmasan az igényekre szabható, és azonnal megtérülnek a befektetett megtakarítások.

Kiemelték, hogy ugyan a QP-nál körülbelül 200-an dolgoznak, ám a termeléskövető rendszernek kisvállalkozások ugyanúgy hasznát tudják venni, és ugyanúgy visszahozza az árát rövid időn belül.

Bővebb információt a termelésirányító rendszerről a www.oeem.eu weboldalon talál.

Kiemelt Partnereink