Gyártósor Új korszakba lép a vezérléstechnika

Új korszakba lép a vezérléstechnika

autopro.hu/D.Á. | 2021.05.10 04:21

Új korszakba lép a vezérléstechnika

Fotó: Bosch Rexroth

A PLC, azaz programozható logikai kontroller évtizedek óta jelen van, fejlesztését azonban most új alapokra kell helyezni ahhoz, hogy működése egyszerűsödjön, azonban általa az automatizálás minden eddiginél elérhetőbb, elterjedtebb, okosabb és produktívabb lehessen.

Hirdetés

Mostanáig az ipari gépek vezérléstechnikai rendszerei a számítástechnikai világ többi területétől elszigetelve fejlődtek, az új generáció azonban felzárkózott. A hangsúly a felhasználóbarát, elérhető architektúrák fejlesztésén van, miközben ezeknek egyre összetettebb automatizálási technológiákat kell kiszolgálniuk a jövőben. A korábbi rendszerek fejlődő számítási kapacitása, kommunikációs képessége nagyban segítette az automatizált rendszerek egyre gyorsabb kiszolgálását, miközben lehetővé tették a különböző szenzorok térnyerését. A vezérléstechnika idáig a szoftveres rugalmasság terén szenvedett nagy hátrányt a többi informatikai ágazathoz képest. Elég csak az okostelefonok világát említeni, ahol a folyamatosan frissülő operációs rendszerek és gyakorlatilag végtelen lehetőségek előtt ajtót nyitó szoftveres hozzáférhetőség garantálja a fejlődést. Letölthető, felhasználóbarát programok érhetők el külső fejlesztők által, kreatívan kibővítve a telefonok képességeit. A vezérléstechnikának ezt a nyitottságot kell átvennie annak érdekében, hogy hosszú távon is rugalmasan használható rendszerek készüljenek ahelyett, hogy egy-egy géppark funkcionalitását az irányító egységek határolnák be. Az Ipar 4.0 vehemens újító trendjeit és az adatgyűjtés hatékonyságának szerepét látva a rugalmasság kulcsfontosságú.

Támpontok a fejlődéshez

Mivel a szoftver ma legalább annyit ér, mint a hardver, az irányítástechnika az említett lemaradást az okostelefonok fejlődését követve dolgozhatja le. Stabil, nyitott operációs rendszerekre, új funkciókra, fejlett adatvédelemre van szükség. Alkalmazások fejlesztésével és telepítésével érdemes egy-egy gépparkhoz és funkciójához szabni a vezérlést.

A hardveres háttér biztosítása többmagos, nagy sebességekre képes processzorokkal valósul meg, így egyszerre biztosított az alkalmazások futtatása, az adatkezelés és maga a vezérlési tevékenység is. Ezeket muszáj különválasztani és saját processzormagokkal kitüntetni, hiszen a mai ipari gépek rendkívül finom és összetett mozgási komoly vezérlési kapacitást igényelnek. Ezen a feltételek mellett a Linux-alapú operációs rendszerek használata a kézenfekvő.

A vezérlőegységek többé nem végtelen számú, fix konfigurációban kell, hogy érkezzenek. Egy biztos alapra van szükség, amelyre utólag, szoftveresen lehet hatékonyan építkezni, időről időre felülvizsgálva az aktuális igényeket. Sok vállalat csak a PLC-kkel, vezérlőegységekkel foglalkozik, pedig érdemes olyan irányítástechnikai megoldásokat választani, amelyek egy átfogó automatizálási rendszer tartozékaiként kerülnek forgalomba. Az ilyen csomagokban az ember-gép interfészek, kommunikációs csatornák, adattárolók, hardveres és szoftveres komponensek mind egymáshoz optimalizáltan elérhetők, ezáltal telepítésük és működtetésük sokkal fáradságot és időt igényel. A funkciók kiterjesztése az említett módon applikációkkal, akár harmadik fél által fejlesztve valósulhat meg, ezt pedig a különböző programnyelvek és automatizálási irányelvek rugalmas megválasztása támogatja. A jövőben az Ipar 4.0 tendenciáit követve a PLC sokkal inkább az „automatizálás okostelefonja” lesz a rugalmas, alkalmazásalapú felfogást követve, mintsem egy avulásra ítélt alkatrész — írta meg a Machine Design.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink