Gyártósor Sokat hozhat az autógyártók konyhájára a blockchain

Sokat hozhat az autógyártók konyhájára a blockchain

autopro.hu/P.B. | 2021.02.27 12:20

Sokat hozhat az autógyártók konyhájára a blockchain

Fotó: Pixabay

Sally Mewies, a Walker Morris technológiai és digitális vezetője írt arról, hogy miért jelent komoly áttörést a gyáripar számára a blockchain technológia. A lényeg az információk megfelelő rögzítésében és tárolásában rejlik.

Hirdetés

Ahogyan szinte minden iparág, úgy a gyártás is komoly változásokon ment keresztül az elmúlt évtizedben. A negyedik ipari forradalom vívmányai egyre jobban elterjednek, új technológiák jelennek meg a mesterséges intelligencián alapulva, egyre fokozódik a robotizáció, és még lehetne sorolni a változásokat. A blockchain is ide tartozik, az Ipar 4.0-val jelent meg.

A blockchain (vagy blokklánc) az információk rögzítésében és tárolásában jelent újítást és előrelépést. Lényegében egy digitális könyvelésről, egy adatbázisról van szó, aminek előnye, hogy a felhasználó biztos lehet benne, hogy a megjelenített adatok pontosak, teljesek és minden szempontból tévedhetetlenek: egy blockchainre írt adatot szinte lehetetlen utólag megváltoztatni. A blockchain ráadásul egyidejűleg több számítógépen is tárolható és olvasható. Nagyon egyszerű példával élve olyan, mintha egy Excel-táblát minden érintett olvashatna, hozzáírhatna (viszont a meglévő adatokat nem módosíthatná), függetlenül attól, hol van – írja Sally Mewies a Manufacturing Global című lapban.

A blockchain előnyei

Három komoly előnyt lehet kiemelni a technológiával kapcsolatban. Először is a már részben említett előny: pontos és naprakész információk tárolására alkalmas rendszer, amit módosítani csak úgy lehet, hogy hozzáírnak új adatokat. Ezt ráadásul megteheti minden érintett. Másrészt az információ tárolása biztonságos, hiszen több helyen tartják, így nem sérül vagy vész el az adatbázis egy gép meghibásodása esetén.

A harmadik előny a hatékonyság. Az érintettek könnyen hozzáférnek az adatokhoz, ami növeli a működés hatékonyságát.

Egy mindennapi életből vett szituációval is elmagyarázható a blockchain előnye: ha venni akarunk valamilyen organikus zöldséget, akkor a bolt polcáról leemelve a csomagot nem lehetünk benne biztosak, hogy az tényleg megfelelő árut tartalmaz-e. Ha viszont lenne egy QR-kód a csomagoláson, amit beolvasva megtudhatjuk az összes információt az adott zöldségről a termelésétől kezdve a csomagolásig, akkor még nyugodtabbak lehetnénk. A blockchain ezt biztosítja.

Az autóiparban különösen hasznos ez a technológia

Bár a blockchain a legtöbb szektorban még csak most kezdett el igazán elterjedni, vannak olyan vállalatok, akik már profitálnak belőle. Főleg az autóiparban találunk ilyeneket, ott van például a BMW, aki 2020-ban indította el a PartChain nevű rendszerét.

A blockchain technológiának köszönhetően a BMW az autóiba beépített alkatrészek útját végig tudja követni, ezzel a technikával a teljes ellátási láncait ellenőrizheti a vállalat. Így biztosan a megfelelő, ellenőrzött alkatrészek kerülnek az autókba.

Kiemelt Partnereink