Gyártósor Robotokban kapnak új életet a Nissan Leafek akkumulátorai

Robotokban kapnak új életet a Nissan Leafek akkumulátorai

autopro.hu/V.M. | 2021.03.19 06:20

Robotokban kapnak új életet a Nissan Leafek akkumulátorai

Fotó: Nissan Stories

A Nissan új módot talált az elektromos autók kiöregedett akkumulátorainak használatára. 2020-tól kezdődően a vállalat a Leaf villanyautók elhasználódott telepeit automatikus vezérlésű járművekbe építik be.

Hirdetés

Az automatikus vezérlésű járművek (AGV-k) mára a gyártósori logisztika elterjedt eszközeivé váltak. Csak a Nissan globális gyártóhálózatában több mint négyezer AGV gondoskodik az alkatrészek megfelelő időben megfelelő helyre eljuttatásáról.

A Nissan már régóta keresi a 2010-ben megjelent akkumulátoros elektromos Leaf telepeinek újrahasználási lehetőségeit, melyek egyikeként azok AGV-kbe építése kínálkozott.

Az első generációs Leaf egy 24 kilowattórás, 48 modulos lítium-ion akkumulátorral készült. Nagyjából nyolc évvel ezelőtt a Nissan mérnökei a modulokat AGV-kbe is elkezdték beépíteni, járművenként hármat használva. Továbbfejlesztve a koncepciót, a Nissan tavaly óta már használt modulokat szerel be AGV-ibe.

Az autók hajtásához már nem elég erős, de a kisebb energiaigényű AGV-kben még sokáig használható akkumulátormodulok számos előnyt tartogatnak az ólomsavas telepekkel összevetve.

A környezet is jól jár

Az AGV-k ólomsavas egységeit rendszerint egy-két évente cserélik, míg az újrahasznált lítum-ion akkumulátorok sokkal tovább, hét-nyolc évig működőképesek maradnak, amivel csökkenthető a környezetterhelés. Ezenkívül a lítium-ion akkuk gyorsabban feltöltődnek, töltéshez pedig nem kell azokat eltávolítani az AGV-ből.

Masashi Matsumoto, aki az AGV-k fejlesztését vezeti a Nissan gyártástechnológiai kutatás és fejlesztés központjában, elmondta, az akkuk újrahasználási lehetősége azzal is jár, hogy a Leafek maradványértéke növekedett, előnyére válva a vásárlóknak.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink