Gyártósor Növekedésre számít idén az OnRobot

Növekedésre számít idén az OnRobot

Pörge Béla | 2020.05.21 10:49

Növekedésre számít idén az OnRobot

Fotó: OnRobot

Az OnRobotot eddig nem érintette a koronavírus-járvány, sőt, a cégnél úgy látják, hogy a robotizáció folyamatait sem befolyásolja különösebben a jelenlegi helyzet. Magyarországon a felvétellel és lerakással, valamint a gépkiszolgálással kapcsolatos robotok a legnépszerűbbek. Interjú a cég közép-kelet-európai vezetőjével, Vikram Kumarral.

Hirdetés

A koronavírus-járvány miatt az élet számos területén került előtérbe a digitalizáció. A járványhelyzetben megnőtt az érdeklődés, esetleg a kereslet a robotok iránt?

Ha valamikor, akkor most jött el az ideje annak, hogy hátralépjünk egyet, áttekintsük folyamatainkat, és olyan megoldásokat léptessünk életbe, amelyek a termelés rövid és hosszú távú előnyeit tartják szem előtt. Ilyen időkben a gördülékeny gyártási folyamat kulcsfontosságú a versenyképesség megőrzéséhez. A robotok biztonságos alternatívát kínálnak az emberi munkaerőre, illetve meg is oszthatják a napi feladatokat az emberi munkavállalókkal az ismétlődő feladatok, vagy a veszélyes munkák esetén. Azonban mindeddig vállalatunkat nem érintette a járvány.

A jelenlegi helyzet meglátásuk szerint mennyire befolyásolja az Ipar 4.0-ra való átállást?

Az automatizálással és együttműködő robotikával (amelyek az Ipar 4.0 mozgatórugói) kapcsolatos technológiai innovációk egyre nagyobb ütemben terjednek világszerte. Az éves World Robotics Report idén először tért ki a kobotok piacának elemzésére, és egyből komoly, 23 százalékos globális növekedésről számolt be. A Nemzetközi Robotikai Szövetség jelentése arra enged következtetni, hogy a technológia széles körben való elterjedését az intelligens eszközök, mint példádul okos gripperek vagy „plug & play” interfészek, és a demonstrációs programozás fogják elhozni.

2019-ben csaknem 23 ezer új robotkart helyeztek üzembe. Amennyiben a növekedés folytatódik, ez a szám körülbelül három éven belül megduplázódhat, amely eddig példátlan piaci lehetőségeket fog teremteni az EoAT terén. Az OnRobot készen áll arra, hogy kihasználja ezeket a lehetőségeket.

A telepített kobotok számában észlelhető jelentős növekedés azt mutatja, hogy az OnRobot jó úton halad, hiszen az EoAT iránti kereslet egyre csak nőni fog. A robotipar fellendülése Közép-Kelet-Európában is már látótávolságban van. Úgy látjuk, hogy a járvány nem lesz komoly hatással erre a tendenciára.

Vikram Kumar, az OnRobot közép-kelet-európai részlegének vezetője.

Vikram Kumar, az OnRobot közép-kelet-európai részlegének vezetője.

A koronavírus okozta válság befolyásolja az idei üzleti tervüket? Milyen évre számítanak?

Nehéz mindezt megjósolni, de egyértelműen emelkedést fogunk tapasztalni. Az automatizálás és az EOAT hozzásegíti ahhoz a kis- és közepes méretű gyártóvállalkozásokat, hogy optimalizálni tudják folyamataikat, valamint növekedni tudjanak a nagyobb rugalmasság, hatékonyabb teljesítmény, és magasabb minőség révén.

A különböző folyamatok kobotokkal való automatizálása számos előnnyel jár. Úgy véljük, hogy ezekre az előnyökre még nagyobb hangsúly fog kerülni a járvány után. Hadd említsünk meg csak egy párat ezek közül:

  • növelik a termelés hatékonyságát,
  • az együttműködő robotok (kobotok) segítenek áthidalni a szakértelem hiányát a gyártási folyamatokat érintően a kkv-k és a nagyvállalatok számára egyaránt,
  • segítségükkel a folyamatok növelhetik értékteremtő jellegüket, és hozzájárulhatnak a versenyképesség fejlesztéséhez,
  • gyorsan és egyszerűen programozhatók (és újraprogramozhatók),
  • a befektetés hamar megtérül,
  • a kobotok egész nap képesek dolgozni, nem betegednek meg, nem mondanak fel, és mindeközben biztonságosan és hatékonyan dolgoznak együtt az emberi munkavállalókkal.

Hogyan alakulnak a cég eladásai Magyarországon?

Az értékesítés kapcsán nem teszünk közzé helyi adatokat. Viszont mivel az együttműködő robotok piaca folyamatosan kétszámjegyű növekedést mutat, arra számítunk, hogy az elkövetkező években még tovább fog emelkedni az értékesítés.

Milyen típusú robotok iránt van a legnagyobb kereslet Magyarországon?

Már most látjuk, hogy a 3FG15, a puha gripper és az OnRobot Eye is megközelíti a korábbi termékek, például az RG2, RG6, vagy a VG10 népszerűségét, de mi inkább együttműködő robotalkalmazásokban gondolkodunk, mint egyes robotokban. Magyarországon kimondottan a felvétellel és lerakással, valamint a gépkiszolgálással kapcsolatos alkalmazások terén tapasztalunk egyre nagyobb szükségletet.

Az áthelyező műveletek felgyorsításával megnövelt termelékenység csak egy előny a sok közül, amelyek az OnRobot gripperek gyártási folyamatok során való alkalmazásának köszönhetők. Egy OnRobot gripperrel ellátott robot hosszú órákon keresztül ugyanazt a pontosságot tudja nyújtani, és soha nem fárad el. Az OnRobot gripper programozható erőkifejtésével a legtörékenyebb alkatrészeket is könnyedén képes kezelni. Az élelmiszer- és gyógyszeriparban az anyagmozgató műveletek automatizálása csökkenti a termékek szennyeződésének kockázatát.

A gépkiszolgálás egyszerre lehet unalmas és veszélyes feladat, amely magas szintű következetességet követel meg – még sok-sok munkaóra után is. A gépkiszolgálási feladat automatizálása nem csupán a dolgozók biztonságát fokozza, de egyúttal a termelékenységet is növeli, lehetővé téve a termelés folytatását azután is, hogy a gépkezelők elhagyták a műhelyt. Dupla fogószerkezet-megoldásunkkal jelentősen csökkenthető a ciklusidő, hiszen az eszköz egyidejűleg két tárgyat és műveletet is tud mozgatni, illetve végezni.

Az ipari szektorok tekintetében a legaktívabbnak az autóipar, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, az elektronikai gyártás, a vegyipar, és az élelmiszeripar számít, a legnépszerűbb folyamatok között pedig a csomagolást, a minőség-ellenőrzést, az anyagmozgatást, a gépkiszolgálást, az összeszerelést, és a hegesztést találjuk.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink