Gyártósor Nem hagyható figyelmen kívül a pszichológia, mikor robotokkal dolgozunk

Nem hagyható figyelmen kívül a pszichológia, mikor robotokkal dolgozunk

autopro.hu/V.M. | 2020.10.18 16:20

Nem hagyható figyelmen kívül a pszichológia, mikor robotokkal dolgozunk

Fotó: KUKA Blog

Egyre több alkalmazott dolgozik robotok mellett, így hát egyáltalán nem mellékes kérdés, hogy az emberek hogyan reagálnak, mikor közvetlen kapcsolatba kerülnek egy robottal. Pontosan ezért kezdett közös kutatásba a KUKA és a Kölni Sportegyetem.

Hirdetés

„A termékeinkkel megváltoztatjuk a munka világát, ezért tisztában kell lennünk a változások emberekre gyakorolt hatásával. Tudatában vagyunk e társadalmi felelősségünknek” – mondta el Nadine Bender, a KUKA vezető elemzője a robotika társadalmi hatásai területen.

A RoSylerNT kutatási projektet az ember-robot interakció pszicho-szociális oldalának jobb megértése céljából indította a KUKA a Kölni Sportegyetemmel és az Oktatási Minisztériummal. A projekt során többféle tesztrendszert is kifejlesztettek a neuromuszkuláris, vagyis ideg-izom ingerületek mérésére. Több mint háromévnyi munka után, 2020 szeptemberének utolsó hetében végre sor kerülhetett az első tesztre.

A teszt során 18-49 éves laikusok hajtottak végre műveleteket a KUKA egy kollaboratív robotjával együttműködve. A jelentkezőknek egy asztalt kellett mozgatniuk, hol egy embertársukkal, hol a robottal. Míg az egyetem munkatársai fizikai jellemzőket mértek, addig a KUKA olyan aspektusokra koncentrált, mint a technológia elfogadottsága, a félelem vagy a bizalom.

Fotó: KUKA Blog

Végig az ember kezében az irányítás

Az arcfelismerésnek köszönhetően a robot a nevén szólítva köszöntötte éppen aktuális munkatársát. A rendszer érzékeli a személy testtartását, mozgását és leterheltségét, és annak megfelelően alkalmazkodik – elkerülve a személyi sérüléseket. „Mikor a robottal cipeltem, nyilvánvaló volt, hogy az emberé a vezető szerep, és a robot csak azt csinálja, amit kell neki. Ilyen módon elkerülhettük a kommunikációs nehézségeket” – nyilatkozta az egyik jelentkező.

A projekt során nyert tapasztalatokat a KUKA fel fogja használni termékeihez. „Különösen a gondozói területeken, a robotokkal való együttműködés egyre fontosabbá válik. De ez így van az iparban is, az emberek és az intelligens gépek egyre gyakrabban dolgoznak együtt, közel egymáshoz” – fogalmazott Nadine Bender.

A kutatási projekt 20201. január 31-ig tart, hátralévő részében az augsburgi teszthét eredményeinek feldolgozását fogják végezni.

Kiemelt Partnereink