Gyártósor Nagy bővülésre készül az OnRobot

Nagy bővülésre készül az OnRobot

AP | 2020.02.25 09:30

Nagy bővülésre készül az OnRobot

Fotó: OnRobot

Az iparág éllovasa, az együttműködő robot-kiegészítőket gyártó OnRobot nagyszabású fejlesztéseket tervez idén. Miután 2019-ben az OnRobot egyrendszeres megoldásának bevezetésével a következő szintre helyezte a robot kompatibilitást, a vállalat 2020-ban négyszeresére bővíti termékkínálatát és folytatja magyarországi terjeszkedését.

Hirdetés

A robotiparban komoly fellendülésnek lehetünk szemtanúi, ami nemsokára eléri a közép-kelet-európai régiót is. Így tehát nem meglepő, hogy az End-of-Arm eszközök (EoAT - a robotkarokra szerelhető intelligens végszerszám) piacvezetője, az OnRobot sikeres, eseményekben és innovációban gazdag évet zárt tavaly. Az OnRobot még mindig fiatal vállalat (hiszen 2018-ban alapították), azonban nagyon hamar az együttműködő robotok (vagy kobotok) piaci terjedésének fő mozgatórugójává vált.

A három innovatív EoAT vállalat (az amerikai Perception Robotics, a magyar OptoForce és a dán On Robot) összeolvadása után létrejött OnRobot megvette a Purple Robotics-ot és 2019-ben a Blue Workforce-ot, hogy tovább növelje az együttműködő robotok folyamatos piaci térnyerését.

Az End-of-Arm tooling (innovatív gripperek, szenzorok, és eszközcserélők) a következő szintre lépteti az együttműködést, és lehetőséget ad a gyártóknak, hogy maximálisan kihasználhassák az együttműködő és könnyűsúlyú ipari robotok előnyeit, beleértve a könnyű használhatóságot, a költséghatékonyságot, és az emberekkel való biztonságos közös munkát.

2019: egy rendszer, komplexitások nélkül + egy csipetnyi Magyarország

Egyrendszeres megoldásának bevezetésével tavaly az OnRobot a következő szintre léptette a robotokkal való kompatibilitást. A vállalatok most az egységes programozásnak és könnyű telepítésnek köszönhetően időt takaríthatnak meg, és gyorsabban fejleszthetik vállalkozásukat. Az automatizálás egy közös platform segítségével jöhet lére, mely együttműködő és könnyű ipari robotrendszerek széles választékára terjed ki.

A dániai központ ellenére az OnRobot fejlesztéseinek meghatározó része jelenleg is Magyarországon, Budapesten zajlik a globális teammel együttműködésben. A magyar részleg a prototípus tervezésétől egészen a késztermék kivitelezéséig részt vesz a munkában, valamint hardver- és szoftverfejlesztéseken is dolgozik – csakúgy, ahogy az egyrendszeres megoldás kifejlesztése során is tette.

A cég magyarországi főhadiszállását is megújította, és fejlesztői csapatát is tovább bővítette Budapesten az év során. A vállalat ezen kívül új értékesítési irodát is tervez nyitni a fővárosban 2020-ban.

A dán vállalat komoly fejlesztéseket tervez

Az éves World Robotics Report idén először tért ki a kobotok piacának elemzésére, és egyből komoly, 23%-os globális növekedésről számolt be. A telepített kobotok számában észlelhető jelentős növekedése azt mutatja, hogy az OnRobot jó úton halad, hiszen az EoAT iránti kereslet egyre csak nőni fog.

„Az együttműködő robotok piacai továbbra is növekedni fognak, és ebben komoly lehetőséget látunk globális és regionális szinten egyaránt. A CEE-régió már így is a globális értékesítések körülbelül 10%-ért felel.” – mondja Aleksander Marinković, a régió General Managere. „A legnagyobb kihívás Magyarországon az, hogy a kisebb vállalatok nagy része jelentős lemaradásban van az automatizáció és robotizáció terén más régiókhoz képest. Célunk az, hogy folyamatos információkkal lássuk el a piacot, valamint, hogy bemutassuk a robotizáció előnyeit, és azt, hogy mennyire egyszerű is automatizációs megoldásokat telepíteni a versenyelőny megszerzésének érdekében.”

Aleksander Marinković nagy fejlődési lehetőséget lát a régióban. Fotó: MiR

Aleksander Marinković nagy fejlődési lehetőséget lát a régióban. Fotó: MiR

Lát és érez a gripper

A magyar gyártók körében jelenleg a legnépszerűbb termékek az RG gripperek (RG2 gripper, RG6 gripper és RG2-FT gripper), melyek a gépkiszolgálással és áthelyezéssel járó alkalmazásokban kapnak helyet. A grippereket különféle méretű és alakú munkadarabokkal is lehet használni. Az OnRobot RG2-FT grippere, amely a világ első intelligens grippere, képes látni, és beépített erő- és nyomatékérzékelésének köszönhetően érezni is a tárgyakat, nagyjából úgy, mint amire egy emberi kéz is képes. Az érintés-érzékeny kétujjas megfogó gyorsan és hatékonyan veszi fel és csomagolja a kisméretű, törékeny termékeket anélkül, hogy összenyomná, vagy eltörné őket. Így olyan folyamatokat is automatizálni lehet, melyeket korábban lehetetlen lett volna.

Elképzelhető, hogy változás lép életbe a fent említett helyi tendenciában, hiszen a vállalat azt tervezi, hogy 2020-ban tízről ötvenre növeli termékeinek számát. Ezeknek az innovációknak köszönhetően újabb ismétlődő feladatokat és folyamatokat lehet majd automatizálni, olyanokat amilyenek automatizálására korábban gondolni sem lehetett volna.

Kiemelt Partnereink