Gyártósor Mesterséges intelligenciával fejleszti alkatrészeit a GM

Mesterséges intelligenciával fejleszti alkatrészeit a GM

autopro.hu/V.M. | 2020.05.20 08:18

Mesterséges intelligenciával fejleszti alkatrészeit a GM

Fotó: GM Corporate Newsroom

Az iparban folyamatos az olyan új technológiák térnyerése, mint a gépi látás vagy a mesterséges intelligencia. Az autógyártók és nagyobb beszállítóik jellemzően nem engedhetik meg maguknak a lemaradást, sőt az átalakulás vezetői között is gyakran találkozhatunk ezekkel a vállalatokkal. A fejlődésben az amerikai General Motors sem maradt le. Az általa alkalmazott technológiák között megtaláljuk az additív gyártást, valamint a mesterséges intelligenciával támogatott fejlesztést is.

Hirdetés

Még 1961-ben a GM az autógyártók közül elsőként kezdett robotokat alkalmazni, ma pedig egy összeszerelő üzemében 800-1200 ilyen gép található. Emellett a vállalat drónokat is használ a gépek állapotának ellenőrzéséhez, amennyiben a munka emberek általi elvégzése túl veszélyes vagy időigényes lenne.

A GM sok gyárában már 3D nyomtatókat is használ. A technológiának köszönhetően a michigani Lansing városában található egységben kettő év alatt 300 ezer dollárnyi megtakarítást realizálhattak.

Mechanikus kesztyűvel a nagyobb biztonságért

Az autógyártó együttműködést folytat az Amerikai Űrkutatási Hivatallal (NASA), illetve a svédországi Bioservo Technologies vállalattal az úgynevezett „robot kesztyű” fejlesztésében.

A megoldás által a gyártósori dolgozók erősebben és kényelmesebben foghatják meg a szerszámokat, csökkentve a balesetek előfordulását. A kesztyűbe épített nyomásérzékelők észlelik, ha viselőjük meg akar fogni valamit, és ekkor mesterséges inak automatikusan marokba szorítják az újakat. A rásegítés egészen addig tart, amíg a szenzorok nyomást érzékelnek.

Több száz terv gombnyomásra

A tervezőszoftvereket fejlesztő Autodesk segítségével a GM a lehető legkönnyebb alkatrészek tervezésére egy olyan eljárást dolgozott ki, mely felhőalapú számítástechnikát, valamint mesterséges intelligencián alapuló algoritmusokat használva lehetővé teszi a megfelelő dizájn gyors megtalálását. A megadott célok és paraméterek alapján a technológia több száz tervet generál, melyek közül kiválasztható a legmegfelelőbb.

A globális járműalkatrészek és alrendszerek részleg alelnöke, Ken Kelzer a Manufacturing Global szaklapnak nyilatkozva elmondta, hogy az úttörő technológia rendkívüli segítséget jelent számukra az olyan alkatrészek fejlesztésében, melyek lehetővé teszik, hogy a jövőben könnyebb és takarékosabb járműveket készítsenek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink