Gyártósor Megreformálhatja a chipgyártást a 3D nyomtatás

Megreformálhatja a chipgyártást a 3D nyomtatás

autopro.hu/P.B. | 2022.02.22 07:21

Megreformálhatja a chipgyártást a 3D nyomtatás

Fotó: Pixabay

A technológiai cégek egyik legfontosabb kihívása, hogy minél kisebb chipekbe minél több információt tudjanak belezsúfolni. Szimplán az integrált áramkörök méretének csökkentése lassan eléri a határát, ezért újabb megoldások kapnak teret: a legfőbb iránynak a 3D nyomtatás tűnik.

Hirdetés

A Moore-törvény szerint az integrált áramkörök összetettsége – a legalacsonyabb árú ilyen komponenst figyelembe véve – körülbelül 18 hónaponként megduplázódik. Ez a jelenség lassan a platójához ér, és egy újabb technológiai megoldás hozhat áttörést, aminek hála ismét ilyen ütemben fejlődhetnek a chipek.

Ez a technológia a 3D nyomtatás: ma már létező megoldás szenzorokat, érzékelőket, antennákat és más fontos elektronikai egységeket nyomtatni műanyag alkatrészekre, vagy akár üveglapokra és kerámiára is. A Lite-On állítsa szerint az Optomec Aerosol Jet nyomtatójával több millió eszközt gyártott már le így.

A technológia előnyei egyértelműek: az elektronikát közvetlenül a készülékre nyomtatva nemcsak vékonyabbá lehet tenni a termékeket – hiszen nincs is szükség nyomtatott áramköri lapra –, hanem az elektronika is tud alkalmazkodni a készülék formájához. Például egy antenna vagy érzékelő potenciálisan az okostelefon széle körül görbülhet.

Terjed a technológia

Az Optomec mára már 350-nél is több Aerosol Jet nyomtatót adott el, többek között olyan partnereknek, mint a GE, a Lockheed Martin, a Google, a General Motors vagy éppen a Meta, de a NASA is használ ilyen nyomtatót.

Elméletileg az okostelefonok alkatrészei is előállíthatók 3D nyomtatással, ám a Forbes cikke szerint az Apple nem használ még ilyen megoldásokat. Azt sem lehet tudni, hogy a cég használ-e egyáltalán Aerosol Jet nyomtatót, de ez a cikk szerint valószínű, ugyanakkor az üzleti titoktartás miatt nem bizonyított.

David Ramahi, az Optomec elnök vezérigazgatója szerint a 350 Aerosol Jet nyomtatónak körülbelül a háromnegyedét használják olyan eszközök gyártására, amit aztán a piacon értékesítenek végfelhasználóknak. Ramahi szerint ettől még több millió ilyen termékről beszélhetünk.

Egyelőre a felszínt kapargatják

A fentiek ellenére az elektronikai eszközök gyártása terén a 3D nyomtatás még egy feltörekvő technológia. A legtöbben még nem tartanak ott, hogy tömeges mennyiségben állítsanak elő így chipeket, hogy aztán az azokkal ellátott termékeket piacra dobják – mondja Ramahi, hozzátéve, hogy beszállítóként az Optomec ugyan folyamatos és komoly növekedésre számít, de jelenleg csak a felszínt kapargatják a technológiában lévő potenciált illetően.

A szakember becslése szerint körülbelül tíz év múlva válhat természetessé és széles körben elterjedté a 3D nyomtatás az elektronikai eszközök piacán – írja a Forbes. Addigra az is ki fog derülni, hogy az Apple él-e ezzel a megoldással.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink