Gyártósor Magyar kutatók segítenek pénzt spórolni a gyárakban

Magyar kutatók segítenek pénzt spórolni a gyárakban

autopro.hu/P.M. | 2019.06.04 15:59

Magyar kutatók segítenek pénzt spórolni a gyárakban

Szerszámgépek és ipari robotok karbantartás-tervezését támogató szoftveralgoritmusokat fejlesztenek a BME gépészmérnöki karának mérnökei egy nemzetközi konzorcium tagjaként.

Hirdetés

– Gyártóberendezések, legfőképpen szerszámgépek és robotok meghibásodását, tönkremeneteli folyamatát modellezhetjük és előre jelezhetjük annak a számítógépes szoftvernek a segítségével, amelynek algoritmusait jórészt a tanszéken fejlesztjük ki. Az új szoftveralkalmazás egyik moduljával tervezhetővé és ütemezhetővé válnak a gyárakban szükséges karbantartások, ráadásul ezeknek az időzítése a klasszikus termeléstervezés szempontjainak figyelembevételével történik. Egy másik szoftver modul segítségével kiszámolható a kritikus szerszámgép-építőelemek – például golyós orsó, lineáris vezeték, főorsó csapágy – fennmaradó, hasznos élettartama – mutatta be az ipari kutatás célját Németh István, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Gyártástudomány és -technológia Tanszék egyetemi docense a bme.hu oldalnak.

A Gyártástudomány és -technológia Tanszék munkatársainak számítógépes programjával optimalizálható a gyártóberendezések karbantartása: a költségek minimalizálása mellett a gépi berendezések lehető legnagyobb rendelkezésre állását szeretnék elérni a kutatók.

– Megpróbáljuk integrálni a karbantartás-ütemezést és a gyártásütemezést, így jelentős költségmegtakarítás érhető el a szoftvert működtető üzemekben, továbbá a fejlesztés kiszámíthatóbb munkatervezést és kedvezőbb munkaidő-beosztást is eredményez a dolgozóknak – sorolta az előnyöket Németh István.

Az előzetes tervek szerint a műegyetemi kutatók által készített algoritmusok webszerveren fognak futni, és a konzorciumi partnerek által fejlesztett egyéb szoftvermodulok segítségével akár okos eszközökön is futtathatók lesznek. Így szinte bárhonnan könnyen elérhetők lesznek az adatbázisok és maguk a karbantartás-tervező algoritmusok. A gépkezelők és rendszermérnökök egy könnyen kezelhető felületen rögzíthetik a gépekben tapasztalt rendellenességeket, az elvégzett karbantartási műveleteket, kommentelhetik és megoszthatják a bejegyzéseiket, segítve a jövőbeli felhasználókat. Rögzíthetik a meghibásodási és karbantartási eseményeket.

A hároméves kutatás-fejlesztési projektben Olaszországból, Spanyolországból, Görögországból, Németországból és Magyarországról 13 ipari vállalat, továbbá egyetemek és kutatóintézetek vesznek részt.

(Fotót készítette: Philip János)

Hirdetés

Kiemelt Partnereink