Gyártósor Ismét sikeres évet tudhat maga mögött a HungaroCAD

Ismét sikeres évet tudhat maga mögött a HungaroCAD

Szammer Nikolett | 2020.12.30 07:23

Ismét sikeres évet tudhat maga mögött a HungaroCAD

Füzi Csaba, a HungaroCAD műszaki igazgatója. | Fotó: HungaroCAD

A 2020-as év a vállalatok jelentős részét számos nehézséggel szembesítette. A koronavírus-járvány okozta kihívásokkal teli helyzetben a HungaroCAD, az Autodesk mérnöki tervezőrendszereinek piacvezető hazai forgalmazója mégis komoly sikereket tudhat magáénak. Interjú Füzi Csaba okleveles gépészmérnökkel, a HungaroCAD műszaki igazgatójával.

Hirdetés

Mi volt a legfontosabb esemény a HungaroCAD életében 2020-ban?

A HungaroCAD az Autodesk mérnöki tervezőrendszereinek (AutoCAD, Revit, Inventor stb.) piacvezető magyarországi forgalmazója. Cégünk életében két „legfontosabb esemény” is volt 2020-ban. Az egyik, hogy a 2019-es 70 százalékos forgalomnövekedés után 2020-ban várhatóan újabb 40 százalékkal fog nőni árbevételünk.

A második leginkább említésre méltó esemény, ami persze összefügg az előbbivel, hogy bebizonyosodott: az Autodesk megoldásaira támaszkodva olyan eszközöket tudunk adni partnereink kezébe az ipari tervezés és gyártás területén, amelyek a koronavírus-járvány körülményei között is hatékony munkavégzést tesznek lehetővé.

Hogyan hatott a koronavírus-járvány a vállalat működésére? Volt jelentősebb változás a cégnél dolgozók számában?

Üzleti rendszereink régóta felhő alapon működnek, a járvány előtt is lehetőség volt a home office jellegű munkavégzésre. Március közepétől csak néhány munkatársunk tartózkodott az irodában, halaszthatatlan személyes megbeszélések esetén. Dolgozóink többsége távmunkában látja el feladatait. Ügyfeleinkkel a kapcsolatot különböző kommunikációs csatornákon tartjuk.

Rendszeresen szervezünk internetes bemutatókat, tanfolyamokat, ezek iránt jelentősen nőtt az érdeklődés. Ezen rendezvényeinken felhívjuk a figyelmet az Autodesk felhő alapú, távoli munkavégzést segítő megoldásaira. Korábban rendszeresen látogattuk ügyfeleinket, hogy jobban megismerjük igényeiket, feladataikat. Ez a tevékenység természetesen hiányzik, de a jelen körülmények között is nagy hangsúlyt fektetünk a kapcsolattartásra, partnereink folyamatos támogatására.

Dolgozóink létszáma nem változott, a közeljövőben létszámbővítést tervezünk.

Milyen beruházásokat hajtottak végre idén a vállalatnál?

Eszközparkunkat, számítástechnikai megoldásainkat folyamatosan bővítjük. 2020 elején fejeztük be új oktatótermünk kialakítását. Legfőbb értékünk és munkaeszközünk a dolgozóink tudása. A korábbi években kollégáink rendszeresen részt vettek az Autodesk különböző képzésein, rendezvényein. Az új helyzetben ezek a tanfolyamok, oktatások is az online térbe kerültek.

Hogyan értékelné a 2020-as évet a HungaroCAD szempontjából? Mennyire írta át a válság a korábbi terveket?

Ahogy már említettem, árbevételünk 2020-ban előreláthatóan 40 százalékkal fog nőni. Nagyjából hasonló bővülést terveztünk, de nem a koronavírus-járvány körülményei között.

A vírus megjelenésekor azonnal léptünk, ügyfeleinknek biztosítani tudtuk a távoli munkavégzéshez szükséges hatékony támogatást, hogy minél kisebb veszteséggel tudják átvészelni a helyzetet. Az eredmények azt mutatják, hogy ez sikerült, hiszen partnereink nélkül nem teljesíthettünk volna ilyen jól. Ezúton is köszönjük az együttműködést és a bizalmukat. Korábban jelentős (50 százalék körüli) irodaterület növekedéssel számoltunk, de kiderült, hogy a szinte teljes home office munkavégzés jól működik, így egyelőre eltekintettünk az irodaterület bővítésétől.

Milyen fejlesztéseket terveznek a következő évre?

Létszámbővítést tervezünk, nehéz ideális (vagy legalább megfelelő) új munkatársakat találni. Alapvető infrastruktúránk képes kiszolgálni további forgalomnövekedést, de eszközbővítésre, számítástechnikai kapacitásnövelésre, a folyamatok további automatizálására is szükség lesz. Az Autodesk a mérnöki rendszerekbe egyre több és mélyebb tudást épít be. Munkatársainknak folyamatos képzést biztosítunk, hogy ezeket a megoldásokat partnereink ipari környezetében megfelelő hatékonysággal tudják bevezetni.

Mit várnak a következő évtől az iparág és saját vevőkörük szempontjából?

A következő évben – amennyiben a vírusfenyegetettség megszűnik – a korábbi folyamatok folytatását, sőt erősödését várjuk. Ugyanis a korszerű termékek előállításához elengedhetetlenül szükséges az innovatív gyártási folyamatok bevezetése, ezek eredménye a hatékonyabb termelés, minőségjavulás, költségcsökkenés és a piaci versenyképesség növekedése. Tovább halad a tervezés és gyártás gyors fejlődése, az információs technológia és az automatizálás összekapcsolódása. A gyártási folyamatokban bekövetkezett változások erősödnek, előtérbe kerül a gépek logikus gondolkodási és tanulási képessége, a mesterséges intelligencia.

Mennyiben befolyásolja a válság a digitalizációs fejlesztéseket a vállalatnál?

A felhasználók igénye folyamatosan nő, elvárás az ügyfélélmény, a testreszabott megoldás, hogy a termékek egyre összetettebb funkciókkal rendelkezzenek. Az okoseszközök (telefon, tablet) használata szinte minden esetben követelmény. Az internetes kereskedelem gyors, pontos információkat és kiszolgálást biztosít. Ebben a helyzetben új megközelítést kell alkalmaznunk, ami versenyképesebbé teheti a vállalkozásokat és emellett nagyobb profitot is eredményezhet.

Az Autodesk termékinnovációs platformja az Ipar 4.0 eszközrendszerével együttműködő gyors termékfejlesztést és rugalmas gyártást biztosít, magas szinten kiszolgálva az ügyfelek folyamatosan változó (jellemzően növekvő) igényeit.

A rendszer használói szoros együttműködést alakíthatnak ki az üzleti folyamat minden fázisában. Ez a kapcsolat hosszabb távon elkötelezettebb ügyfeleket, lényegesen magasabb árbevételt és nyereséget is eredményezhet. A HungaroCAD ebben támogatja partnereit tanácsadással és az ipari digitalizációs eszközök, szolgáltatások szállításával.

Kiemelt Partnereink