Gyártósor Íme, a tíz legnagyobb innováció a gyártásban

Íme, a tíz legnagyobb innováció a gyártásban

autopro.hu/P.B. | 2021.12.07 07:23

Íme, a tíz legnagyobb innováció a gyártásban

Fotó: Volkswagen Newsroom

A feldolgozóiparban használt innovatív megoldások termelékenyebbé, hatékonyabbá és minőségibbé teszi az ipart. Az innovációval a gyártók versenyelőnyre tehetnek szert, megfelelhetnek a vásárlói igényeknek, és megbirkózhatnak az iparági kihívásokkal. De vajon mik a legnagyobb innovációk a területen?

Hirdetés

A Manufacturing Global brit szaklap összegyűjtötte az elmúlt évtizedek tíz legfontosabb feldolgozóipari innovációját. A lista nem meglepő módon az adatelemzéssel kezdődik: az adat talán a legértékesebb eszköz a modern gyárak világában – írja a lap, és ezzel nehéz lenne vitatkozni, különösen a világjárvány idején.

Egyre több alkalmazás alapszik az adatok megfelelő gyűjtésén és elemzésén, a valós idejű információk óriási előnyt jelenthetnek az olyan kihívásokkal teli világban, ahol mindenre a lehető leggyorsabban kell reagálni.

A listára rákerült a felhőalapú rendszerek használata is, amit érdemes az adatbázisokkal együtt említeni, hiszen a felhőalapú számítástechnika agilis, rugalmas, integrálható és biztonságos módot kínál a gyártók számára adataik megosztására, kommunikációjára és kezelésére.

Robotika és mesterséges intelligencia

A következő innovációként a robotikát említi a lap. Valóban elképesztő mennyiségű előnnyel járhat a gyártásban a robotok alkalmazása: integrálhatóak a gyártósorokba, mobilisek, hatékonyak, produktívak, bármilyen monoton munkát elvégeznek és nem hibáznak. Bár az utóbbi években terjedtek el igazán széles körben a robotok, egyáltalán nem új technológiáról van szó: a General Motors alkalmazta az első ipari robotot még 1959-ben.

A robotikával (és az adatelemzéssel) párban jár egy másik fontos innováció is, a mesterséges intelligencia. A legismertebb felhasználási területe a prediktív karbantartás és a digitális iker. Utóbbi technológiát szintén említi a lap a top tízes listáján, mint az intelligens gyártás egyik alapját.

Okos megoldások

Természetesen a listára felkerült több olyan innováció is, ami az intelligens gyártással szorosan összefügg. Ilyen a konnektivitás, amit ezen a szinten az 5G-vel együtt lehet megvalósítani. A szenzorok is ide tartoznak, valamint a termelésirányítási rendszerek is – ezek esetében a lean működés megvalósítását tartja igazi innovációnak a lap.

Végezetül az additív gyártás, avagy a 3D nyomtatás kapott még helyet a tíz innováció listáján. Ahogy a vállalatok egyre inkább a testre szabott, egyéni igények szerint előállított termékek felé mozdulnak el a nagy készletek tartásától, úgy lesz egyre értékesebb az additív gyártás által biztosított rugalmasság, költségmegtakarítás és hatékonyság.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink