Gyártósor Így honosíthatjuk meg a leant a gyártásban

Így honosíthatjuk meg a leant a gyártásban

autopro.hu/V.M. | 2022.01.02 04:20

Így honosíthatjuk meg a leant a gyártásban

Fotó: Benteler

A leegyszerűsítve a veszteségek kerülését célzó lean, azaz „karcsúsítási” megoldások jellemző alkalmazói a nagyvállalatok, viszont a digitális technológiák elérhetőbbé válásának hála a kis- és közepvállalkozások szintén implementálhatják némelyiküket – amibe azonban nagyon nem mindegy, hogyan is vágnak bele.

Hirdetés

A lean metodika gyakorlatba ültetése sosem megy erőfeszítés nélkül, ugyanakkor nem elhanyagolható előnnyel szolgál. Az idő folyamán számtalan kutatás irányult ezeknek az előnyöknek a számszerűsítésére, és feltárták, hogy a lean többek között a termelékenységet 35, a nyereségességet 25, illetve a helykihasználást 33 százalékkal képes javítani, miközben a készletszint tizedére csökkenthető általa.

Még akkor is, ha a gyakorlatban sok cég nem tapasztal ilyen szintű javulást folyamataiban, a lean akkor is több könnyedén mérhető előnyt kínál, mint a határidők könnyebb betartása, a fokozott rugalmasság vagy az értéket nem teremtő műveletek kiiktatása.

Kezdjük a karbantartásnál!

A lean implementálására kiváló első jelöltként kínálkozik a karbantartás, ahol segítségével csökkenthető a veszteségek mennyisége. A karbantartásban egy sor különböző tényezőhöz köthetőek veszteségek. Ilyenek a túl gyakori karbantartás, a pótalkatrészek felesleges szállítása, a komponensek idő előtti cseréje, karbantartási hibák javítása, illetve a rossz menedzselésből eredő késések.

A lean karbantartás a lean gyártás előfeltételének tekinthető, mert segít minimalizálni a terven kívüli leállásokat. Implementálásához elengedhetetlen a sztenderdizálás és a hatékonyságrontó tényezők felismerésének képessége.

Elkötelezettség nélkül nem megy

A lean karbantartás megvalósítása után a lean filozófiát az értéklánc, tehát a termék vagy szolgáltatás előállításához és értékesítéséhez szükséges folyamatok teljes egészére ki lehet terjeszteni. Ehhez először pontosan meg kell határozni, hogy mi is jelent értéket a fogyasztó számára. Ezután következik az érték előállítási folyamatában a veszteségek felkutatása és eliminálása. A veszteségek keresése azonban nem csak egy egyszeri művelet, ugyanis azt rendszeresen el kell végezni a magas színvonal fenntartása érdekében.

A lean bevezetésének nélkülözhetetlen eleme egy folyamatos javulásara, azaz a folyamatok folyamatos, kisebb lépésekben történő fejlesztésére összpontosító kultúra kialakítása a dolgozók körében. Ugyanakkor ez nem megy egyik napról a másikra pusztán azáltal, hogy a menedzsment új elvárásokat fogalmaz meg. A lean működtetése nem megy a dolgozók elkötelezettsége nélkül, elvégre rajtuk múlik a lean elveinek gyakorlati érvényesülése. Éppen ezért szükséges megértetni velük a veszteségek elkerülésének és a fejlesztési lehetőségek proaktív kutatásának fontosságát.

A felkészülés fejben kezdődik

A lean implementálása nem sikerülhet, ha a menedzsment nincs tisztában a metodika elveivel és eszköztárával, illetve akkor, ha a munkavállalók nem ismerik kellőképpen a folyamatokat, amiknek részesei. Ezen problémák leküzdését képzések segíthetik, továbbá az előbbi esetében külső tanácsadók alkalmazása is szóba jön.

Végezetül ajánlott fejben tartani, hogy ha mindent egyszerre próbálunk meg átalakítani, a várt eredmény elmaradhat. Érdemes a lean filozófiát először korlátozottan – például a karbantartásban – továbbá fokozatosan bevezetni – írja a Manufacturing Global.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink