Gyártósor Így gyártja a common raileket a Linamar

Így gyártja a common raileket a Linamar

Kiss Attila – Linamar, gépészmérnök | 2016.12.17 06:30

Így gyártja a common raileket a Linamar

Az európai autógyárak jelentős beszállítójaként a motor és sebességváltó alkatrészek széles palettáját gyártja a Linamar. Innovatív technológiákat alkalmaznak – ez a mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó Linamar Hungary Zrt. sikerének egyik titka.

Hirdetés

A gyártott alkatrészek közé tartoznak a békéscsabai gyárban készülő common railek is. A közös nyomócsöves befecskendező egységek forgácsolása a legújabb megmunkálási technológiát képviselő öttengelyes, ikerorsós CNC megmunkáló központokon történik, amelynek előnye, hogy nagyobb kapacitással állnak rendelkezésre, mint a hagyományos egyorsós gépek.

A forgácsolás után a termékeket az ECM (Elecro Chemical Machining) berendezésben kezelik, mely minden nem kívánatos sorját eltávolít az alkatrészről.

Az alkatrészek az első forgácsolási művelet után egyedi DMC (Data Matrix Code) jelölést kapnak. Minden további megmunkálás előtt beolvassák a kódot és számítógépes rendszer segítségével ellenőrzik, hogy minden mérés eredménye megfelelő-e az adott darabon. Ezeket az információkat a szállítmánnyal együtt a partnereik is megkapják, hogy a railek gépjárműbe szerelésekor az adatokat ismét ellenőrizhessék.

A szerelési technológia első lépése során az alkatrész túlnyomásos, szűrt levegőjű, légkondicionált, ESD (Electro Static Discharge) szerelőtérbe, az úgynevezett tiszta szobába, a white roomba kerül. Ide csak a megfelelő oktatásban részesített dolgozók léphetnek be, miután a normál munkaruhájukat kötelező speciális ruhára cserélték.

A folyamat során olajjal 8000 bar közeli nyomással töltik fel a common raileket. Ennek befejezéseként a darabok belsejét magasnyomású mosóval újra átmossák és ezt követően kerül sor a szerelésre, majd a funkcionális tesztre.

A fent leírt azonosítási rendszernek köszönhetően visszakövethető az alkatrész a megmunkálás kezdetéig, így a Linamar autógyártó partnerei biztosak lehet abban, hogy a gépjárműbe a legkiválóbb alkatrészeket szerelték be.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink