Gyártósor Fejlődést hoznak az okosgyárak, de nehéz az átállás

Fejlődést hoznak az okosgyárak, de nehéz az átállás

autopro.hu/P.B. | 2020.09.23 11:20

Fejlődést hoznak az okosgyárak, de nehéz az átállás

Fotó: Bosch Rexroth Press

Az Egyesült Államokban nagyon bíznak az okosgyárakban, ugyanakkor a gyáripari szereplők szerint sok kihívással jár az átállás és a legmodernebb technológiák adaptálása. Talán ennek köszönhető, hogy egyelőre alig vannak olyan gyárak az országban, amik teljes mértékben okosnak nevezhetőek.

Hirdetés

A Deloitte Insights felmérése szerint a gyártók 86 százaléka gondolja úgy, hogy 2025-re az okosgyárak lesznek a legfőbb generátorai a piaci versenynek, 83 százalékuk pedig úgy látja, hogy az okosgyárak át fogják alakítani a jelenlegi gyártási folyamatokat. A nagyfokú bizalomra magyarázattal szolgál egy korábbi tanulmány is, mely szerint az Ipar 4.0-ás technológiák megfelelő alkalmazása, a felhőalapú szolgáltatások igénybevétele, a mesterséges intelligencia és a robotizáció adaptálása komoly növekedést eredményezhet a termékek minőségében, a folyamatok biztonságában és az árbevételben is.

A bizalom ellenére ugyanakkor a Deloitte által megkérdezett gyártóknak csak az 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a cégének van teljesen okos gyára, és csak a válaszadók 30 százaléka mondta, hogy jelenleg is ilyen jellegű fejlesztéseket folytat. Ráadásul a gyártók 65 százaléka számolt be arról, hogy a rövid távú fejlesztései nem hozták meg a kívánt fejlődést.

A probléma feloldása a Deloitte kutatása szerint az lehet, ha a gyártók felhasználóbarát, emberközpontú rendszereket hoznak létre, amelyek középpontjában az a kérdés állna, hogy mire van szüksége az ügyfeleknek.

Az átállás nehézségei

A fenti probléma mellett egy másik kérdéskör, hogy milyen kihívásokkal jár egy üzem okosgyárrá alakítása, azaz hogyan lehet a meglévő eszközöket is a hálózatba kapcsolni, milyen internetkapcsolatra van szükség, valamint a meglévő adatbázisok összehangolása is kihívást jelenthet.

Gyakori problémát jelenthet, hogy különböző évtizedekből származó gépeket kell egy hálózatba kapcsolni. Sokszor akár ötven-hatvan éves gépekről is szó lehet egyes iparágakban, ez egy igen komoly kihívás. Szintén ezzel összefüggő probléma a meglévő adatbázisok összehangolása, hiszen sok esetben egészen más formátumban rögzítették az adatokat az adott kornak megfelelő rendszerekben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink