Gyártósor Ezek a trendek formálják a jövő ipari robotjait

Ezek a trendek formálják a jövő ipari robotjait

autopro.hu/V.M. | 2021.12.15 10:22

Ezek a trendek formálják a jövő ipari robotjait

Fotó: Pexels

A világszerte alkalmazott ipari robotok száma a jövőben csak nőni fog. Azonban nem csak a robotok mennyisége, de azok jellemzői is változni fognak az olyan ipari trendek hatására, mint a miniatürizálás vagy az egyre növekvő konnektivitás.

Hirdetés

Az ipari robotok sokat változtak megjelenésük óta, a fejlődés pedig a jövőben sem fog megállni. A Machine Design összegyűjtötte azt az öt ipari trendet, amik befolyásolni fogják az ipari robotok fejlődését.

1. Nagy sebességű adattovábbítás

Az Ipar 4.0 megoldásai nagy mennyiségű adat gyűjtésén és feldolgozásán alapulnak. Ez azt jelenti, hogy a gyártóvállalatoknak és a robotok készítőinek is módot kell találniuk a megfelelő adattovábbítási képességek megteremtésére.

A vezeték nélküli technológia (a wifi és az 5G) nem feltétlenül a megfelelő választás egy üzemben, mivel megbízhatatlanná tehetik az elektromágneses és rádiójeles interferenciák. Éppen ezért a gyártók inkább vezetékes kapcsolatokra hagyatkoznak. Az utóbbi években új megoldások jelentek meg a hibrid, egy érpáros ethernet kábelek területén, amikkel felgyorsítható az adatáramlás.

A vezetékes kapcsolat a robotoknak biztos és valós idejű kommunikációs lehetőséget nyújt. Mindazonáltal a jövőben a vezetékes és vezeték nélküli megoldásokra egyaránt szükség lesz.

2. Miniatürizálás

Az alkatrészek méretének szüntelen csökkentése, párhuzamosan azok képességeinek kitolásával rendkívül előremutató fejlesztésként jelenik meg az iparban. A miniatürizálás a robotok esetében csakugyan megfigyelhető – például a szenzorok, az áramköri lapok és a csatlakozók tervezésében.

A kisebb, könnyebb és kevesebb energiát fogyasztó alkatrészek esszenciálisnak tekinthetőek az Ipar 4.0 korszakában. Hátrányuk azonban a nehezebb hőelvezetés, ami abból ered, hogy a kisebb komponensek nagyobb alkatrészsűrűséget is jelentenek.

3. Modularitás és mobilis konnektivitás

A nem is olyan távoli jövőben a termelés nem fix gyártósorokon, hanem moduláris munkaállomásokon fog folyni, amik könnyen átrendezhetőek az igények változását követendő. Az állomások működésének összehangolása megbízható kommunikációt feltételez, aminek azonban csakúgy, mint az állomásoknak, rugalmasnak kell lennie a fizikai átrendezés támogatása érdekében. Mindezek a robotok tervezését is befolyásolni fogják.

4. Megbízható konnektivitás

A kommunikációs hálózatban egyetlen meghibásodott csatlakozó leállásra kényszerítheti az egész gyártósort. Éppen ezért a csatlakozóknak a fizikai behatásokkal, a vibrációval, az elektromágneses interferenciákkal és a porral szemben ellenállónak kell lenniük. A gyártóvállalatok olyan megbízható csatlakozásokat igényelnek, amik a berendezések – jelen esetben a robotok – élettartama alatt egyszer sem szorulnak javításra.

5. Egy érpáros ethernet kábelek

Az egy érpáros kábel nagy előrelépés a konvencionális, négy érpáros megoldással szemben. A technológiával csökkenthetőek a költségek, nagyobb tervezési szabadság érhető el, továbbá javítható a megbízhatóság. Ma már elérhetőek hibrid egy érpáros kábelek is, amiken keresztül elektromos energia és adatok egy és ugyanazon kábelen keresztül továbbíthatóak, további helymegtakarítást eredményezve. Ezek a kábelek a robotok esetében is alkalmazhatóak, egyidejűleg biztosítva azok energiaellátását és az adatcserét.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink