Gyártósor Ez a kulcsa a 3D nyomtatás sikeres alkalmazásának

Ez a kulcsa a 3D nyomtatás sikeres alkalmazásának

Végh Martin | 2020.05.15 07:21

Ez a kulcsa a 3D nyomtatás sikeres alkalmazásának

Fotó: EOS

A 3D nyomtatás számtalan előnyt tartogat a terméktervezés terén, hozzájárulva a vállalat versenyképességéhez. Ugyanakkor a technológia implementálása nehéz lehet, és sok vállalakozás nem jut el odáig, hogy nagy léptékben alkalmazza. Az additív gyártás előnyeiről, illetve az implementálás helyes megközelítéséről egy, az IndustryWeek által szervezett webináron beszélt a 3D nyomtatók egyik vezető gyártójaként ismert EOS tanácsadója, Fabian Alefeld.

Hirdetés

A 3D nyomtatás számos korlátozó tényezőtől szabadíthatja meg a tervezőket, lehetővé téve számukra a minden tekintetben optimálisabb alkatrészek készítését. Jobban az igényekhez igazítható az alkatrészek alakja, struktúrája, így elhagyhatóak a funkciót nem szolgáló elemek. A 3D nyomtatással tehát rövidebb tervezési idő mellett erősebb és könnyebb részegységek gyárthatóak.

Az alak jobb igényekhez igazítása által a későbbi összeszerelési műveletek száma is csökkenthető, lehetővé téve a logisztikai folyamatok egyszerűsítését is. Továbbá, az additív technológia a korábbinál többféle alkatrész előállítására teszi képessé a vállalatot, így csökkentve a beszállítóktól való függését.

Innováció gyorsabban és olcsóbban

A 3D nyomtatás által az egyik termék gyártásáról a másikéra gyorsan át lehet állni, hiszen nincs szükség új gépek beszerzésére. Ez a tulajdonság rendkívül gyorssá és költséghatékonnyá teszi az innovációt, ami karöltve a fentebbi előnyökkel versenyelőnyhöz juttathatja a cégeket.

Egy másik, ritkán említett erénye a 3D nyomtatásnak az, hogy a nyomtatók használatát különböző vállalatok, akár más-más iparágakban tevékenykedők is megoszthatják egymással. Ez lehetővé teszi bizonyos költségek, például a gépek beszerzésével járó költségek megosztását.

Alapos felkészülés nélkül nem fog menni

A cégek 70 százaléka tesztprojekt szinten alkalmazza csak a technológiát, illetve nem tud onnan továbblépni. Ugyanakkor számos példa mutatja, hogy a 3D nyomtatás megfelelő tervezés mellett a gyártás integrált részévé válhat. Ehhez először is el kell fogadni, hogy a technológia komplex és új hozzáállást igényel a vele való munka. Érdemes megvizsgálni, hogy más vállalatok hogyan valósították meg az additív gyártás implementálását, és mit hibáztak azok, akiknek az nem sikerült. Ezek után pedig egy jól kidolgozott stratégiát kell alkotni, ami mentén megvalósítható a 3D nyomtatás integrálása.

Mielőtt bármit is tennénk, érdemes áttekinteni, hogy a fejlesztés pontosan hogyan is hajthatna hasznot a cég számára, mely területen lenne leginkább kifizetődő az alkalmazás, valamint hol lehetne vele a legnagyobb versenyelőnyhöz jutni.

Csapatokban érdemes gondolkodni

Ha mindezzel megvagyunk, fel kell állítani egy csapatot, mely az átalakulást vezeti a kezdettől a végéig. A szervezet minden funkciójának képviseltetnie kell magát, mivel az új technológia bevezetése nem csupán egy műszaki, hanem például pénzügyi és emberi erőforrással kapcsolatos kérdés is. A csapat feladata a vállalat pontos igényeinek felmérése, a követelmények meghatározása.

Ezután fel kell állítani egy másik, a 3D nyomtatás tényleges implementálásáért felelős csapatot. Tagjainak elsődlegesen a termelés, tervezés, illetve beszerzés területeiről kell érkeznie, egyúttal pedig az átalakulást vezető csapat tagjai is lehetnek. Hasonlóan a másikhoz, e csapat tagjait is képezni kell, hogy megfelelően végezhessék munkájukat, ám az ő tudásuknak koncentráltabbnak, ugyanakkor mélyebbnek szükséges lennie. Fontos, hogy a későbbiekben képesek legyenek tudásukat másoknak átadni.

Végül pedig, miután a cég sikeresen üzembe helyezte első gépeit, a továbblépést, vagyis a 3D nyomtatás minél szélesebb körű használatát segítheti egy, korábban már jelentős tapasztalatot szerzett csapat fenntartása, akik amellett, hogy akár napi szinten részt vesznek az additív gyártáshoz kötődő feladatokban, segítséget nyújtanak a vállalat más részeinek a technológia alkalmazásában.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink