Gyártósor Erősebbé tette a gyáripart a járvány

Erősebbé tette a gyáripart a járvány

autopro.hu/P.B. | 2021.04.09 16:21

Erősebbé tette a gyáripart a járvány

Fotó: Ford Media Center

A koronavírus-járvány és az ellene hozott intézkedések már egy éve velünk vannak. A kezdeti nehézségek után a gyáripar jól reagált a kihívásokra, a gyártással foglalkozó vállalatok alkalmazkodtak a helyzethez.

Hirdetés

Eileen Sweeney, a Capgemini North America gyártásért, autóiparért és élettudományokért felelős ügyvezető alelnöke négy fontos tanulságot gyűjtött össze az Industry Week című szaklapban arról, hogyan reagált a gyáripar a koronavírus-járványra az elmúlt egy évben.

Alkalmazkodóképesség és rugalmasság

Szinte nem is létezett olyan iparág, ami készen állt volna arra a helyzetre, ami tavaly márciusban köszöntött be. Ugyanakkor a gyártók nagyon hamar bebizonyították, hogy tudnak alkalmazkodni a kihívásokhoz. Ennek történelmi hagyományai vannak, a világháborúk idején a nagy ipari cégek átalakították a termelésüket a háborús helyzet igényeinek megfelelően.

2020-ban nem háború, hanem egy járvány kényszerítette hasonló szituációba a gyártással foglalkozó cégeket. Aki csak tudott, orvosi segédeszközök gyártásával vette ki a részét a járvány elleni küzdelemből: autógyártók készítettek maszkokat, technológiai cégek lélegeztető gépeket, ezzel segítve a kórházakat.

Az ellátási láncok bebiztosítása

A járvány kitörése utána a határokat lezárták, számos gyárnak le kellett állnia. Szinte minden gyáripari vállalat találkozott ellátási zavarokkal, ezért külön munkacsoportok alakultak az ilyen problémák megoldására.

Több OEM fontolóra vette az ellátási láncok újratervezését, relokalizációját, azaz nagyobb mértékben próbálnak helyi vállalatokra támaszkodni.

Elfogadottá vált a távmunka

A távmunka vagy a home office a járvány előtt legfeljebb egyes irodai munkakörökben volt gyakorlat, ám az elmúlt egy évben számos munkakörben álltak át erre a formára. A gyáriparban persze sok az olyan feladat, amit csak személyesen, fizikai jelenléttel lehet elvégezni, ám a technológiai megoldásoknak hála egyre több a lehetőség az otthoni munkára.

Sokak számára talán meglepő módon a távmunka egyáltalán nem jelentette a produktivitás vagy a hatékonyság visszaesését.

Új értelmet nyert a biztonság fogalma

A járvány miatt az emberi érintkezések számát minimalizálni kellett, azok formáját pedig megváltoztatni. A higiéniai előírások mellett a technológiai fejlődés katalizátorává is vált a biztonság, hiszen egyre több és több területen vezettek be digitalizált, automatizált megoldásokat annak érdekében, hogy csökkentsék az emberi kontaktusok számát.

Ebben ma, egy év távlatában sincs változás: a munkahelyeken továbbra is elsődleges szempont a biztonság, és most is technikai újításokkal küzdenek a biztonságosabb életért.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink