Gyártósor Egyszerűbben is használhatók az ipari robotok

Egyszerűbben is használhatók az ipari robotok

autopro.hu/D.Á. | 2022.01.15 12:21

Egyszerűbben is használhatók az ipari robotok

Fotó: Facebook/FanucEurope

A robotfejlesztő és -gyártó vállalatok mind saját platformokat készítenek, ezért, ha egy gyáripari alkalmazás több helyről származó robotok közös munkáját követeli meg, az nagyon bonyolulttá és költségessé teheti a rendszer telepítését. A helyzet igazi vesztesei pont azok a kisebb vállalatok, akik sokat profitálhatnának az új robottechnológiákból, de nincsenek erőforrásaik az összeférhetetlenségek áthidalására. A lehetséges megoldások azonban már úton vannak.

Hirdetés

Egy fejlett ipari robotikával foglalkozó amerikai szövetség, az Advanced Robotics for Manufacturing (ARM) több mint 300 ipari, kormányzati és oktatási szereplőt tud tagjai között. Az ARM azért dolgozik, hogy egy erős, robotikára épülő gyártási környezet megteremtésével tegyék széles körben elérhetővé az ipari robotokat mindenféle méretű és szakterületű gyáripari vállalatnak. Le kívánják bontani a rugalmatlan szabadalmi megkötéseket a robottechnológiák terén, ezáltal lehetővé téve, hogy különböző robotikai platformokat könnyebben, hatékonyabban lehessen összekötni és közös munkára fogni. Szerintük így teremthetők meg az okos gyártáshoz szükséges környezet.

Mindenki külön úton jár

Jelenleg a számos robotikai vállalat sok platformja és terméke legtöbbször nem tud jól együttműködni a többivel, ezért bonyolult és rugalmatlan a használatuk. A nagyvállalatok erőforrásait és tudásanyagát nélkülöző kisebb és közepes méretű gyáripari szereplők sokszor nem képesek a különböző helyekről származó robotokból összehangolt rendszert kiépíteni.

Az ARM több kezdeményezést is indított a helyzet megoldására. Az ipari robotok betanításának, programozásának, működtetésének fő eszközei az úgynevezett Teach Pendant-ek, amelyek billentyűzettel, kijelzővel és vészgombbal ellátott kézi készülékek. Ezek azonban gyártóspecifikusak, és jellemzően nem képesek hasznosítani az olyan, modern technológiákat, mint a gépi látás vagy a nyomatékszenzorok. Az ARM a problémát megoldandó indított egy programot, amely univerzálisan használható, bárki számára nyíltan hozzáférhető Teach Pendant létrehozására irányul.

Teach Pendant robotok tanításához

Teach Pendant robotok tanításához | Fotó: Facebook/TIScontrols

Vizsgálni és vizsgálva lenni

Az ARM egy másik célja, hogy a robotok bonyolult alkatrészeinek minőségbiztosítását automatizálja. Ha a vállalatok emberi beavatkozás nélkül, bármikor elérhető minőségellenőrzési szolgáltatáshoz férnének hozzá, jóval kevesebb lenne a hibás alkatrész, és ezzel együtt csökkennének a költségek is. A szükséges technológia fejlesztését az ARM szintén finanszírozza.

A szervezet dolgozik egy módszeren, amely gépi látást és mesterséges intelligenciát használva gyűjtene és elemezne ki robotok által gyűjtött képi adatokat, amelyek segítségével a gyártott termékek felületeit és formáit lehet felmérni. Az eredmények bíztatóak – a tesztek során a felületvizsgálatok céljait 95 százalékos hatékonysággal lehetett elérni az említett módon. Számítások szerint a technológia 345 százalékos megtérüléssel lenne bevethető gyáripari alkalmazásokra. A brit GKN Aerospace repülőgépipari vállalat már elkezdett kiépíteni egy vizsgálóállomást a gyárában, amely erre a módszerre épül.

Új területek is bevonhatók. Szó szerint is.

Olyan iparágakat is fontos felkarolni az ARM szerint, amelyek jelenleg nem használnak robotokat, vagy eddig nem is volt lehetséges a robotika meghonosítása. Ilyen például a ruhagyártás, ahol a textíliák kezelése csak kézzel oldható meg. Az ARM fejleszt egy hőre lágyuló, vízben oldódó polimerréteget, amely bevonatot képezve átmenetileg merevvé teszi a puha textíliákat, így már a robotok is tudják kezelni azokat, lehetővé téve a folyamatok automatizálását is. A bevonat később lemosható és újrahasznosítható egy következő ciklushoz. Az amerikai katonai, rendvédelmi ruházatot készítő Bluewater Defense vállalat már olyan sikeresen használja a módszert, hogy egyre összetettebb varrási feladatokkal is kísérleteznek, mint például az orvosi köpenyek vagy arcmaszkok készítése — írta meg a Machine Design.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink