Gyártósor Egyre többen keresik az anyagkezelő robotokat

Egyre többen keresik az anyagkezelő robotokat

autopro.hu/V.M. | 2022.01.26 13:23

Egyre többen keresik az anyagkezelő robotokat

Fotó: KUKA

Hogy alkalmazkodjanak a magas kereslethez, illetve, hogy megőrizzék versenyképességüket, a gyártóvállalatok egyre nagyobb hányada implementál robotokat folyamatai optimalizálása érdekében. Ez különösen igaz az anyagkezelő alkalmazások, mint az összeszerelés, a szortírozás, a raklapozás és a gépkiszolgálás esetében.

Hirdetés

Az anyagkezelő robotok értékesítése 2021 és 2026 között az előrejelzések szerint évente átlagosan 12 százalékkal fog nőni. A gépek növekvő népszerűsége négy okra vezethető vissza.

1. Változó vásárlói elvárások

A Material Handling & Logistics összeállítása szerint ezek egyike a vásárlói igények változékonyságának növekedése, ami a gyártásban nagyobb rugalmasságot követel meg. Ez azt jelenti, hogy egyre fontosabbá válik a különböző termékváltozatok egy gyártósoron készítésének képessége, ez pedig a rugalmas automatizálási megoldásokkal teremthető meg.

A kompakt és gyors robotok terjedése a csomagolás kivitelezésébe hoz változásokat, míg a nagy teherbírású és kinyúlású gépek a gyártósor végi műveletek optimalizálását segítik.

2. Növekvő bizalom

A biztonsági követelmények szigorodásának, valamint a könnyen használható robotok kifejlesztésének hála a vállalatok egyre gyakrabban döntenek a robotok beszerzése mellett. Mára az emberek biztonságosan dolgozhatnak a robotokkal együtt vagy azokhoz közel.

Ez a rugalmasság nagyrészt négy kollaboratív funkciónak köszönhető:

  • • Az első az automatikus megállás. Mikor a robot körüli megfigyelt területre egy ember lép be, a robot mozgása szünetel, egészen addig, míg a dolgozó ismét át nem lépi a terület határát.
  • • A második az erő- és teljesítmény-korlátozás, ami ideális többek között összeszerelést, gépkiszolgálást és raklapozást végző robotokhoz. A technológiával ellátott kobotok (együttműködő robotok) magas biztonsági szintet képviselnek, hála a csuklóikba beépített nyomatékérzékelőknek, amikkel gyorsan érzékelhetik, ha valami vagy valaki hozzájuk ér.
  • • A harmadik a kézi vezetéssel történő programozás, ami bizonyos erő- és teljesítmény-korlátozással ellátott kobotoknál érhető el. A megoldás lehetővé teszi a mozdulatok beprogramozását egyszerűen a robotkar kézi mozgatása által. Ez kiválóan alkalmas egyszerű anyagrakodási műveletek esetében.
  • • A negyedik a koegzisztens rendszer, ami szintén ideális az előbbi feladatok esetében, amennyiben gyakori az ember-gép interakció. A robot fényfüggöny vagy lézerek segítségével érzékeli, ha valaki a közelébe megy – ekkor a robot sebessége biztonságos szintre csökken.

A robotok terjedését támogatják továbbá az új, felhasználóbarát programozási módok, amik segítségével az operátorok ismerős parancsokkal, „kattints és programozz” elv szerint programozhatják be a robotokat. Ugyancsak segítséget nyújtanak a sztenderd programozási környezetek, amiknek hála nem szükséges a specifikus programozási nyelvek ismerete.

3. Az anyagáramlás optimalizálása

Az elmúlt évben a robotok alkalmazásának az egyik fő hajtóereje az anyagok és termékek áramlásának optimalizálása volt. Sok logisztikai központban a munka farkas részét továbbra is kézzel, korlátozott munkaerővel végzik, azonban egyre több helyen ismerik fel a robotok és az emberek egymás melletti munkájában rejlő lehetőségeket.

Az egyik terület, ahol nagy szükség van automatizálásra, az online rendelt csomagok szortírozása, ami emberek számára monoton, hibalehetőségekkel teli és sérülésveszéllyel is járó feladatkör. Emellett azonban a raktárakban más alkalmazásokban, például a beérkező egységrakományok bontásában is megjelentek már a robotok.

4. Az emberi tényező

A robotok alkalmazására nem csupán a folyamatok optimalizálása, azáltal a termelékenység növelése ösztönözheti a cégeket, hanem a például a dolgozók egészségének védelme, elégedettségük fokozása és képességeik jobb kihasználása is. Utóbbi a dolgozók komplexebb és magasabb hozzáadott értékű feladatokra való átirányítását takarja, a monoton műveletek automatizálása által.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink