Gyártósor Az MTM egy közös nyelv, amit világszerte beszélnek a mérnökök

Az MTM egy közös nyelv, amit világszerte beszélnek a mérnökök

Pörge Béla | 2021.05.03 13:22

Az MTM egy közös nyelv, amit világszerte beszélnek a mérnökök

Fotó: Pexels

Az MTM egyszerre egy szervezet és egy módszertan, utóbbinak lényege a munkafolyamatok különböző kialakítási lehetőségei már tervezési fázisban összehasonlíthatók, és kiválasztható a legjobb megoldás.. Dunajcsik Zoltán, az MTM Hungária elnöke beszélt a szervezet munkájáról az autopro.hu-nak.

Hirdetés

Be tudná mutatni röviden az MTM-et?

Az MTM a Methods-Time Measurement rövidítése, ami azt jelenti, hogy a munka kivitelezéséhez szükséges idő a választott módszertől függ. Az MTM fogalmának egyrészt van egy intézményi, másrészt egy instrumentális aspektusa.

Az intézményi részről annyi talán elég, hogy egy nemzetközi szervezetről, a One-MTM-ről van szó, melynek az MTM Hungária a magyar partnere. Képzésekkel és konzultációkkal foglalkozunk. Az a cél, hogy segítsük az emberközpontú és hatékony munkahelyi folyamatok létrehozásához szükséges tudás megalapozását, valamint tanácsadó szervezetünkkel e tudást a gyakorlatban is alkalmazzuk vagy segítsük az alkalmazásban a vállalatokat.

Az instrumentális oldal az MTM folyamatépítő rendszereit foglalja (például MTM-1, MTM-UAS, MTM-Vizuális ellenőrzés) össze, amik a saját szabványainkon alapulnak. Az MTM egy ipari, mérnöki folyamatnyelv, amit világszerte beszélnek és fontos szerepet játszik a digitalizációban.

Hogyan éri el az MTM, hogy a gyártósorok gyorsabban és hatékonyabban működjenek úgy, hogy közben a dolgozók munkája is kevesebb terheléssel járjon?

Az MTM folyamatnyelv és az MTM folyamatépítő elemrendszerek nemzetközileg elfogadott normát nyújtanak az emberi munkavégzés teljesítményének méréséhez és a folyamatról úgy, hogy az független az egyéni teljesítmény mérésétől.

Az MTM sztenderdje egy átlagosan képzett dolgozó teljesítményének felel meg, aki képes hosszú távon fenntartani a teljesítményét elfáradás nélkül. Szakemberek és a kutatók ezt a szabványt az emberi munka elsődleges mérőszámának tekintik.

Dunajcsik Zoltán, az MTM Hungária elnöke

Dunajcsik Zoltán, az MTM Hungária elnöke | Fotó: MTM Hungária

Mit jelent részletesebben, hogy a szakértők szerint az MTM szabványa számít az elsődleges mérőszámnak az emberi munkára?

Frank Bunker Gilbreth, az MTM módszer intellektuális atyjának módszerét radikálisan továbbfejlesztve az 1940-es években három amerikai tudós, Herold Bright Maynard, John Leonhard Schwab és Gustave James Stegemerten összefoglalta a manuális munkavégzéshez szükséges mozgáselemek teljes leltárát. Ezt dekódolták az egyszerű mozgásformákra, melyekhez megadtak egy-egy időintervallumot, amit tudományos keretek között határoztak meg.

Az egyes mozdulatokhoz tehát hozzárendelték, hogy azokat különböző befolyásoló tényezők függvényében mennyi idő alatt lehet elvégezni. Ezen szabványosított időértékek alapján összeállították az MTM-1 adatkártyát, mely még ma is érvényes adatokat tartalmaz.

Hogyan lehetséges, hogy az 1940-es években meghatározott módszer átültethető a 21. századi, Ipar 4.0-ás szabványokra?

A legnagyobb kihívás az emberi munkavégzés tervezésének digitalizációja. Az MTM szabványosítja a digitális tervezési és szimulációs rendszereket. Az MTM-HWD folyamatépítő elemrendszer segítségével megteremtettük a lehetőségét annak, hogy a digitális mozgásadatokat érthetővé, konvertálhatóvá tegyük.

Az MTM elnyerte az Innovator 2020 díjat az MTM-Easy szoftverért. Kinek tervezték ezt a szoftvert, mire jó ez pontosan?

A német kollégák által kifejlesztett szoftver segítségével hatékonyabbá válik a termelés. Az MTM-Easy segítségével meghatározott gyártási idő egy stabil, megalapozott tájékozódási érték, ami alapján a vállalatok tudják, milyen irányba és mennyit kell változtatniuk a termelés módján. A kapott folyamatidő egy benchmark arra, hogy az adott folyamatot manufakturális vagy épp sorozatgyártásnak megfelelő körülmények között mennyi idő alatt lehet elvégezni. Főleg a kis- és középvállalatok számára lehet fontos ez az adat, melyek eddig kevésbé merültek bele az MTM világába.

A szoftver nagy előnye még, hogy felhasználóbarát, egyszerű a használata, nem szükséges hozzá komolyabb képzés.

A nemzetközi képzési struktúrában az MTM-Logisztika önálló építőelemmé vált, mi ennek az oka?

Az autóipar legnagyobb szereplői - idehaza is - a logisztikai folyamataikat kiszervezik. Ahhoz, hogy a logisztikai szolgáltatókat néhány évente raklap/eurocent alapon megversenyeztessék az ellátási folyamatokat - a termelési folyamatokhoz hasonlóan – átláthatóvá és mérhetővé kell tenni. Ezen folyamatleírások iparági szabványa az MTM-Logisztika, mely a vevői visszajelzések figyelembevételével 2021-től tíz nap alatt elsajátítható, illetve az MTM-UAS építőelemrendszer ismerete esetén egy 20 órás képzéssel.

Fotó: MTM Hungária

Létrehozták az MTM Productivity Kft.-t, mi szükség volt erre?

Ez az egyesület know-how terjesztésért, valamint fejlesztésért felelős. A non-profit tevékenységi körbe a tanácsadás és a szoftverértékesítés nem fér bele.

Megbízóink számára segítsünk a gyártósorok optimalizálásában, tervezésében, de készítünk sokoldalú, könnyen kezelhető normaidő-kalkulációs rendszereket a termelés kapacitásszükségletének gyors és pontos tervezéséhez, valamint az ajánlati és az utókalkuláció megalapozásához. Az egyesületünk tanfolyamain az ehhez szükséges gyakorlati módszereket is megtanítjuk az ipari mérnököknek. Ezek az ágak jól kiegészítik egymást.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink