Gyártósor Az adatvédelem kritikus a digitalizált gyártásban

Az adatvédelem kritikus a digitalizált gyártásban

autopro.hu/P.B. | 2020.09.10 06:20

Az adatvédelem kritikus a digitalizált gyártásban

Fotó: Pexels

A digitális átállás számos előnnyel jár, hatékonyabb és gyorsabb lesz a gyártási folyamatok nagy része, új, innovatív megoldások születnek, a nagy adatbázisok segítségével pedig több munkafolyamat vagy akár több cég munkája is jól összehangolható. Viszont a gyáriparban használt informatikai eszközök védelme rendkívüli fontossággal bír.

Hirdetés

Akár a hackerekről, akár másfajta adatvesztésről van szó, az adatok védelme kulcsfontosságú. Ha egy gyár informatikai rendszeréhez mások is hozzáférhetnek, annak kemény következményei lehetnek a gyárleállástól kezdve a termékek lopásáig, és a felhasználói bizalom csökkenéséig bezárólag. Emiatt számos kiberbiztonsági szoftver létezik a piacon.

Ezek a programok általában kockázatelemzéssel és a fenyegetések elhárításával dolgoznak, és praktikus megoldásokkal szolgálják az adatok védelmét. Emellett a cégek belső szabályai, a munkavállalók képzése és az állami szabályozások is szolgálhatják a vállalatok kiberbiztonságát.

Nagyon fontos terület az összeszerelés

A hegesztés és az összeszerelés két olyan fontos terület, ahol minden apró lépésnek a lehető legprecízebbnek kell lennie, itt végképp nem fér bele a rossz adatok miatti hiba.

A Machine Design cikkében az egészségügytől az autóiparig jelenlévő Emerson Assembly Technologies szoftvermérnöke, Tom Ayars mutatja be, miért fontos az adatintegritás, és az integrált adatok megfelelő kezelése.

Ayars kiemeli, hogy az Egyesült Államokban érvényben lévő rendeletek alapján is úgy kell eljárni, hogy az integrált adatokat nem csak létrehozásukkor és tárolásukkor, hanem minden olyan funkció esetében is biztosítani kell, ami a rendszer távoli elérését teszi lehetővé. Igaz ez az autógyártókra vagy az elektronikai cikkeket előállító vállalatokra is, akikre ugyan az egészségügyi és gyógyszerészeti cégeknél kevésbé szigorú előírások vonatkoznak, ám a megfelelő minőségű termékek előállítása érdekében az integrált adatok védelme ezen szektorokban is kiemelten fontos.

Kiemelt Partnereink