Gyártósor A robotoknak is szüksége van munkavédelmi „ruhára”

A robotoknak is szüksége van munkavédelmi „ruhára”

autopro.hu/P.B. | 2021.03.04 04:21

A robotoknak is szüksége van munkavédelmi „ruhára”

Fotó: HZO

A robotok áramköreit és egyéb fontos részeit leginkább parilén (poli-para-xililén) nano bevonattal lehet megvédeni a munkájuk során előforduló veszélyektől. Hiszen a robotoknak is szüksége van munkavédelemre, pont azért, mert egyik fő feladatuk az emberi munkaerő kiváltása vagy segítése a veszélyes körülmények között.

Hirdetés

Az autonóm mobil robotok (AMR-ek) feladata, hogy egyrészt hatékonyan szállítsanak akár nehezebb eszközöket is a gyárakban, másrészt a nehezen megközelíthető, az emberek számára akár veszélyes helyekre is eljussanak. Munkájuk során kulcsfontosságú, hogy a feladatukat végig tudják vinni, azaz ne akadjanak el, vagy esetleg ne kelljen kimenteni őket valahonnan sérülés miatt: ami többek között azt is jelenti, hogy az embereknek kell abba a környezetbe menniük, ahová a robotokat tervezték.

Az AMR-ek nyomtatott áramköreit és érzékeny részeit tehát védeni kell a különböző szennyeződésektől. Ezt leginkább nano bevonattal lehet elérni, erre a feladatra pedig a parilén (poli-para-xililén) tűnik a legjobb anyagnak.

Ez az anyag a portól, a folyadékoktól, sőt, még a hőhatásoktól is képes megvédeni az AMR-eket és azok áramköreit.

Eddig nem terjedt el

A parilén polimereket a Manchesteri Egyetemen sikerült izolálni 1947-ben, majd az 1970-es években sikerült kidolgozni egy olyan eljárást, aminek köszönhetően kereskedelmi forgalomba hozhatóvá vált az anyag. Ugyanakkor a magas ára és a nehéz méretezhetősége, valamint a bonyolult összetétele miatt évtizedekig nem terjedt el ezen anyagok használata.

A nano bevonatokkal foglalkozó HZO nevű amerikai vállalat viszont azon dolgozott, hogy a parilén egy elérhető anyaggá váljon a piacon. Ezt a célt végül sikerült is elérni a cégnek azzal, hogy az anyag alkalmazhatóságának akadályai közül a legkritikusabbak eltávolították a gyártás automatizálásával.

Semmit sem bíznak a véletlenre

A HZO bevonási folyamata rendkívül alapos, a vállalatnál nem kockáztatnak. Minden esetben felmérik az adott robotikai termékre vonatkozó igényeket, és utána hajtják végre a bevonást – írja a Manufacturing Global.

A parilén-bevonat porformátumú nyersanyaggal kezdődik, amiből párologtatással gőzt hoznak létre. Az anyagokat ezután egy pirolizátorban melegítik fel megfelelő hőmérsékletűre, így monomer lesz a nyersanyagból.

Szobahőmérsékleten a gőz egyenletes, vékony polimer bevonatot hoz létre a bevonandó alkatrészeken. Pára formájában a gáz képes behatolni a felület rétegeibe, megvédve ezzel az áramkörök minden elemét. Ez a bevonat mintegy pajzsként működik az AMR-eken.

A gyakorlatban például az amerikai Sarcos Robotics alkalmaz ilyen megoldásokat a Guardian S robotjain – eddig egy robotot sem kellett leállítaniuk a bevonat hibája miatt, a HZO eljárása tehát tényleg jól működik.

Kiemelt Partnereink