Gyártósor A robotok négy fajtáját minden gyártónak ismernie kell

A robotok négy fajtáját minden gyártónak ismernie kell

autopro.hu/H.J. | 2019.06.13 10:10

A robotok négy fajtáját minden gyártónak ismernie kell

Napjainkban nagy szerepet játszanak a gyártási szektorban a robotok, hiszen számos úton segítik a gyártókat a piac kihívásaival szemben. Az Industry Week brit ipari szakportál által készített áttekintés segíthet megérteni, hogy ezek az eszközök hogyan is illeszkedhetnek egy gyártó létesítmény mindennapjaiba, melyik milyen műveletre alkalmas.

Hirdetés

1. Csuklós robotok

Ezeket az eszközöket a csuklópontok vagy tengelyek száma szerint osztályozzák. A leggyakoribb a 6 tengelyes csuklós robot, de a piacon a 4- és 7-tengelyes egységek is megtalálhatók. Mozgékonyságuknak és hatósugaruknak köszönhetően ideálisak a nem párhuzamos síkokban történő feladatok elvégzésére is, mint éppen a megmunkálás. A csuklós robotok könnyedén veszik az akadályokat, eljuthatnak a szerszámtartó rekeszbe és különböző akadályok alatt is, hogy hozzáférjenek a munkadarabhoz. Az eszközök tömített csatlakozásokkal és védőhüvelyekkel vannak felszerelve, hogy tisztább és piszkosabb környezetben is egyaránt használhatók legyenek, emellett könnyen felszerelhetők szinte bárhova. Ezeknek a robotoknak a hátulütője talán a költségekben rejtőzik, hiszen sokkal drágább a használatuk, mint más hasonló robotoké.

2. SCARA robotok

A SCARA robotokat a két párhuzamos sík közti,áltatalában „pick and place” vagy egyszerűbb összeszerelési műveletek elvégzésére fejlesztették. A robotok könnyűek és ideálisak zsúfolt helyeken történő munkavégzéshez, emellett gyors ciklusidőkre képesek. A rögzített lengőkar kialakítás azonban bizonyos műveletekben akadályokba is ütközhet, korlátozott a hozzáférése bizonyos irányokban és helyzetekben.

3. Delta robotok

Az eszköz vezérlőkarja három motor segítségével működik. Az alap delta-robot modellek 3-tengelyes egységek, de 4- és 6-tengelyes robotok is rendelkezésre állnak. A delta karjai nagyon könnyűek, ez lehetővé teszi a gyors mozgást. Így a robotok ideálisak a nagysebességű, kis terhelésű műveletekhez.

4. Descartes robotok

A robotok jellemzően három vagy több lineáris tolómotorból állnak, amelyek egy adott alkalmazáshoz illeszkednek. A munkaterület fölött úgy helyezik el a műszereket, hogy azok a lehető legkisebb helyet foglalják el, emellett a szabványos tolómotoroknak és rögzítőelemeknek köszönhetően költséghatékonyan tudnak működni. A nagyobb kapacitású egységeket összeköthetik más eszközökkel is (mint például csuklós robotokkal) a teljesítmény fokozása érdekében. A robotok egyedi jellege megkönnyítheti a tervezést, a specifikációt és a programozást egyaránt. Ezeknek az eszközöknek a hibája, hogy nem tudnak könnyen bejutni az eszközök belsejébe, és csúszómechanizmusaik miatt poros környezetben sem tudnak dolgozni.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink