Gyártósor A műanyagpiacot is bedöntötte a koronavírus

A műanyagpiacot is bedöntötte a koronavírus

Végh Martin | 2020.04.29 13:47

A műanyagpiacot is bedöntötte a koronavírus

Fotó: Pexels

A koronavírus-járvány szinte minden iparágban a termelés és a kereslet jelentős visszaeséséhez, több esetében pedig az árak összeomlásához is vezetett. Annak ellenére, hogy például a gumikesztyűk iránti kereslet megugrott, az autóiparhoz hasonlóan a műanyagiparra is erőteljes negatív hatást gyakorolt a világjárvány.

Hirdetés

A miskolci székhelyű, közép-európai műanyagiparra specializálódó myCEPPI Kft. árstatisztikái és elemzései alapján megvizsgáltuk, hogy 2019. szeptember 30. és 2020. április 19-e között milyen változások voltak tapasztalhatóak a régiós műanyagárakban.

Már a járvány előtt sem volt jó a piaci hangulat

A hét és fél hónapos időszakban az árak alakulása stagnálásokkal, illetőleg időleges emelkedésekkel tarkított csökkenő trendet mutatott. Ebben természetesen nagy szerepet játszott, hogy márciustól a műanyagokat használó iparágak teljesítménye egyre gyorsuló ütemben romlott az Európában és Észak-Amerikában formálódó víruskrízis miatt, azonban az árak esése már korábban elkezdődött.

Az októberi stagnálás után november 4. és 10. között (45. hét) minden vizsgált polimer ára csökkent. A recessziós félelmek, valamint a közelgő év vége miatt a műanyagfeldolgozók készleteik minimalizálására törekedtek, visszavetve a polimerek és a készítésükhöz szükséges monomerek iránti keresletet. A piaci helyzetet nehezítette az erősödő euró, mely miatt az import versenyképesebbé vált, még lejjebb szorítva az árakat. Az év hátralévő részében az árak kis mértékben ugyan, de tovább gyengültek. A csökkenő trend azonban nem csak az utolsó negyedévre, hanem a 2019-es év egész második felére jellemző volt. A 2020-as évvel kapcsolatos gazdasági bizonytalanságok miatt a feldolgozók óvatosan vásároltak, és készletszintjüket 7-10 napnyi keresletnek megfelelő mértékkel redukálták. A vevők nem tudták, hogy az árak megfelelően tükrözik-e a valós piaci viszonyokat, ezért inkább nem vettek, ami felerősítette a lefele tartó árspirált.

Döcögősen indult már az év

2020 lassan, kevés rendeléssel indult. Az oroszországi és észak-amerikai eredetű importnyomás pedig fennmaradt a nagy sűrűségű polietilének (HDPE) esetében. Március első hetében a koronavírus elkezdte éreztetni hatásait. Az ázsiai gazdasági visszaesés miatt felerősödtek az áresési várakozások. A polietilének ára annak ellenére csökkent, hogy a koronavírus miatt konténerhiány lépett fel, ami csökkentette az importot. Ekkor még remélni lehetett, hogy a közelgő karbantartások miatti leállások, valamint az oroszországi behozatal várható csökkenése lehetővé fogják tenni az áremelést, ez azonban nem így történt. Április első hetében (14. hét) ugyanis drasztikusan esett a műanyagok árszintje. Egy hét alatt 80-130 euróval csökkent a polimerek tonnánkénti értéke, és eddig még nem látott módon megjelentek a hetessel kezdődő árak. A helyzet kedvezőtlenül érintette a feldolgozókat, melyek továbbra is magas készletekkel rendelkeztek. Az árak ezután a vizsgált időszak végéig, ha rövid időre is, de többé-kevésbé stabilizálódtak.

A zuhanó kereslet persze a műanyagok előállításának alapjául szolgáló könnyűbenzin és a monomerek árában is megmutatkozott. A könnyűbenzin (angolul naphtha) európai ára tonnánként 161,89 dolláros tíz éves mélypontra süllyedt. Az etilén és propén monomerek tonnánkénti contract árai 200 és 175 euróval csökkentek, elérve a 720, illetve 650 eurót. Összehasonlításként a kettő alapanyag október eleji ára sorrendben 990 és 870 euró volt.

„Senki” sem úszta meg a visszaesést

A polimerfajtákat egyenként tekintve kiderül, hogy az időszakban a nagy sűrűségű polietilének árszintjében 20 százalék körüli csökkenés volt mérhető. A műanyag flakonok készítésére használt HDPE BM ára 19,9 százalékos, a zacskók előállítására és többek között ételek csomagolására használt HDPE Film ára 20,7 századpontos, míg a gáz, tiszta és szennyvíz szállítására használt HDPE csövek felvásárlási ára 18,5 százalékos esést szenvedett. Április elején, azaz a 14. héten a HDPE Film ára több mint tizedével, a három polietilén közül a legnagyobb mértékben esett.

A vizsgált polimerek árainak alakulása 2019 40. hetétől 2020 16. hetéig.

A vizsgált polimerek árainak alakulása 2019 40. hetétől 2020 16. hetéig. | Fotó: myCEPPI

A kis sűrűségű polietilének közé tartozó LDPE Film értéke a mintegy hét és fél hónap alatt 14,5 százalékkal esett vissza. A zacskók gyártására, illetve ruhák csomagolására használt anyag számít a legolcsóbb csomagolásra használt műanyag filmnek.

A zsákok, kötözőzsinegek, valamint kerti bútorok alapanyagául szolgáló PPH Raffia meglehetősen jól tartotta értékét. Ára a teljes időszakban csak 10,2 százalékkal csökkent, és április első hetében is csupán 5,1 százalékkal volt olcsóbb, mint az eggyel korábbi héten. Hasonló volt a helyzet a más műanyagok készítéséhez használt polipropilén-karbonáttal (PPC) is. Bár április közepén 14,8 százalékkal került kevesebbe, mint október elején, a járvány április elején szintén csak 5,1 százalékponttal szorította lejjebb az árát.

Az egyebek mellett épületek hőszigetelésére szolgáló EPS, vagyis expandált polisztirol beszerzési ára ugyanakkor majdnem negyedével, egészen pontosan 24,6 százalékkal esett a teljes vizsgált időszakban, így e műanyagnak csökkent leginkább az ára. Ehhez nagymértékben hozzájárult, hogy április első hetében a polisztirol a koronavírus-járvány hatására 14,6 százalékot veszített értékéből.

A fentebbi grafikonon nem szereplő, az autóiparban is használt ABS, azaz akrilnitril-butadién-sztirol közép-európai árában hét és fél hónap leforgása alatt szintén szignifikáns csökkenés volt megfigyelhető. Míg október elején tonnájáért 1430-1590 eurót kellett fizetni, addig április első hetében pusztán 1200-1250 eurót, ami 18,9 százalékkal kevesebb.

Az autopro.hu arra törekszik, hogy olvasóinak értékes, egyúttal érdekes tartalmat nyújtson. A műanyagipar termékeivel nem csak autóinkban, hanem életünk minden más terültén is találkozhatunk, éppen ezért a jövőben több iparági hírrel is szolgálni kívánunk. Ennek megfelelően a myCEPPI Kft. hírlevelei alapján minden héten be fogunk számolni a közép-európai műanyagipar történéseiről.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink